Politikere: Grænsen går ved madlavning

13. nov 2013, 04:00
Hver tredje social og sundhedshjælper ansat på plejehjem på har det seneste år set arbejdsopgaver blive taget fra medarbejderne og givet til frivillige.

Frivillige skal ikke overtage ansattes arbejde. Sådan lyder det fra Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo, der dermed bakker op om FOA.

En ny undersøgelse viser ellers at hver tredje sosu det seneste år har set ansattes opgaver bliver flyttet over på frivillige.

Eyvind Vesselbo mener, det er fint med flere til at made, hyggesnakke eller drikke rødvin med de ældre i spisesalen.

”Men de frivillige må ikke tage de ansattes arbejde. Heller ikke det sociale. Det drejer sig om mennesker, ikke om penge. Medarbejdere har føling med det medmenneskelige og skal have nærhed og tæthed med de ældre,” siger han.

Han giver ikke noget, for argumenter om at flere ældre gør det nødvendigt at prioritere og løse opgaver med frivilliges hjælp.

Medarbejdere mere utrygge end tidligere

Prioritering er nødvendigt, lyder det fra socialordfører Zenia Stampe fra de Radikale.

”Det er meget svært at løbe fra det faktum, at presset vokser fra flere ældre. Det er ikke en politisk diskussion. Det er fakta. Så er spørgsmålet bare om vi vil tage fra andre velfærdsområder som børn og skoler, eller om frivillige skal tage løse flere opgaver,” siger hun.

Zenia Stampe synes generelt, at der skal være færre grænser mellem offentlig hjælp og frivillighed.

Hun mener, at mange medarbejdere for ti år siden var blevet glade ved tanken om at få hjælp i deres arbejde at frivillige. Det har ændret sig.

”Jeg fornemmer, at det gør medarbejderne utrygge og de bekymrer sig om, om de nu bare sidder tilbage med alt det hårde. Men måske skal de stadig have nogle af de sociale opgaver i samarbejde med frivillige.”

SF: Ikke frivilligt arbejde at lave mad hver aften

Utrygheden vil Zenia Stampe løse ved at at FOA, Ældresagen og politikerne sammen finder en balance.

Til gengæld mener hun, at man lokalt skal finde grænsen for, om frivillige kan løse kerneopgaver som pleje af de ældre.

Hos partneren i regeringen SF mener socialordfører Anne Baastrup også, at det bliver svært at sætte generelle grænser.

”Hvis det eksempelvis er de frivilliges arbejde at lave mad hver aften, så synes jeg ikke, det er frivilligt arbejde,” siger hun.

Men hun vil ligesom Venstre og FOA ikke være med til at erstatte de ansatte.

"Det må ikke på nogen måde må være sådan, at frivillige går ind og er i stedet for en ansat. Eller bare oplever, at de er de ansattes forlængede arm," siger Anne Baastrup.