Politik på job: Kolleger flasher partifarven

22. aug 2013, 04:00
Hver tredje er åben om deres politiske tilhørsforhold på jobbet. To ud af ti holder hellere bøtte, når de har arbejdstøjet på.

Politik giver debat på landets arbejdspladser. Men det er langt fra alle, der vil fortælle kollegaerne, hvor de for eksempel vil sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.

Det viser en ny meningsmåling, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Kun hver tredje skilter med deres politiske tilhørsforhold, mens de har arbejdstøjet på. Og næsten én ud af fem ”holder lav profil”, når det kommer til politiske diskussioner på arbejdspladsen.

Men resultatet overrasker positivt, når man spørger Jørgen Elklit, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet:

”Jeg er faktisk lidt overrasket over, at der er så mange, der siger, hvem de stemmer på. Men det er bestemt glædeligt, at folk står ved deres holdninger,” siger Jørgen Elklit.

De politiske diskussion over frokostbordet gavner den demokratiske proces, mener professoren.

”Det giver et rigere og mere nuanceret sit billede af – dels de mennesker man arbejder med – og så de synspunkter, der kan komme på bordet. Dermed bliver det ikke bare en ordfører fra et bestemt parti, der udlægger virkeligheden,” siger Jørgen Elklit.

Én ud af fem er tavs

I undersøgelsen har 424 personer over 18 år svaret på, hvordan de skilter med deres politiske tilhørsforhold på arbejdspladsen.

Flertallet – cirka 35 procent – er åbne med deres politiske tilhørsforhold.

Omkring 27 procent siger, at de ikke snakker om politik på deres arbejdsplads, mens cirka 18 procent siger, at de holder lav profil med deres politiske tilhørsforhold.

Det er ikke underligt, at der er nogen situationer, hvor folk putter sig lidt med deres politiske overbevisning, mener Jørgen Elklit.

"Det kan for eksempel være, hvis du arbejder i en bank og synes, at Enhedslistens synspunkter er fornuftige. Tilsvarende holder man måske kæft, hvis man sidder i en skurvogn og synes godt om Venstre,” siger Jørgen Elklit.

Bliver du udfordret?

Lektor Rune Slothuus fra Aarhus Universitet, der bl.a. forsker i politisk holdningsdannelse, peger på arbejdspladsen som et af de steder, hvor vi reelt kan få udfordret vores holdninger.

”Du kan ikke vælge dine kollegaer, som du vælger venner. Derfor er chancen for at møde folk af en anderledes observans simpelthen større. Det kan jo udfordre dine holdninger og give dig et mere nuanceret syn på sagen,” siger Rune Slothuus.

Han understreger, at der er forskel på, at diskutere for eksempel underholdningsprogrammer på tv og så snakke om politik.

”Der kan det være langt mere kontroversielt at diskutere politik med kollegaerne. Dermed fortæller du både noget om, hvem du gerne vil være, og hvem du ikke vil være. Sådan er det med identitet. Det handler om at tilhøre en gruppe, men også om at markere, at der er grupper, du ikke tilhører,” siger Rune Slothuus.

Det spurgte Avisen.dk om

Hvordan skilter du med dit politiske tilhørsforhold på din arbejdsplads?

 

Cirka 35 procent: Jeg skilter åbent med det

 

Cirka 27 procent: Det er ikke relevant. Vi snakker aldrig om politik

 

Cirka 18 procent: Jeg holder lav profil med det

 

Cirka 11 procent: Jeg har ikke noget politisk tilhørsforhold

 

Cirka 8 procent: Ved ikke

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk på baggrund af 424 interview over internettet med repræsentativt udvalgte personer over 18 år.