'Det er alt, alt, alt for lidt, at skal være netto 300 mand flere de næste fire år, som udspillet lægger op til,' lyder det fra Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Politiformand: Mange frygter, de skal sendes et eller andet sted hen

26. aug 2020, 14:30
Det vækker bekymring hos Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, at dele af Rigspolitiet skal slankes og udflyttes til nye opgaver ude i landet. Omvendt roser han regeringen for at ville bringe Politiet tættere på borgerne.

I denne uge præsenterede regeringen sit længe ventede politiudspil, der lægger op til, at Rigspolitiet skal reduceres med 900 årsværk. Omvendt skal politiet 'tættere på borgerne' med 20 nye nærpolitienheder og 300 flere betjente til den borgernære politiindsats i politikredsene rundt om i landet. 

Men blandt betjente i Rigspolitiet vækker det en del bekymringer, at flere af dem nu måske skal forflyttes til fjerne egne af landet for at varetage andre opgaver end i dag. 

- Der er mange, der frygter, at de skal sendes et eller andet sted hen. Jeg ved fra formanden og næstformanden i Rigspolitiforeningen, at det fylder rigtig meget blandt betjentene. Det er en stor bekymring, jeg har, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, til A4 Arbejdsliv. 

Tilmed står Politiformanden selv med den hovedpine, at han ikke ved, hvorfra betjentene i Rigspolitiet skal findes.

- For søren. Jeg kan ikke finde de betjente fra Rigspolitiet, som skal ud. Det er noget, danskerne kommer til at mærke. Der er ikke nogen, der har lavet pseudoarbejde i Rigspolitiet, som statsministeren var ude at sige efter nytår.

- Jeg er bekymret for antallet af betjente i Rigspolitiet, for der er altså ikke flere politifolk til rådighed i dag, end der var i 2016. At rigspolitiet er blevet større, er ikke med politifolk, siger forbundsformanden.

Over to millioner timer til gode per år

Ser man nærmere på de tilgodehavende timer de sidste mange år skriger det da også til himlen, at bemandingen ikke er tilstrækkelig. I 2016 lød den tilgodehavende frihed inklusiv ferie på 2.776.000 timer. I 2017 var der 2.788.000 timer til gode, i 2018 havde betjentene 2.831.000 timer til gode, i 2019 havde man 2.621.000 timer til gode og pr. 31. juli 2020 havde betjentene 2.729.000 timer til gode.

Når man skal bemande de her nærpolitistationer, så skal de jo tages et sted fra. Virkeligheden er, at vi i dag har alt, alt, alt for travlt.
Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet

- Et årsværk er på 1.900 timer eller sådan noget. Det er jo flere betjente, der kan gå hjemme i flere år, siger Claus Oxfeldt og tilføjer: 

- Det er alt, alt, alt for lidt, at skal være netto 150 mand flere de næste to år, som udspillet lægger op til. Når vi ved, hvor meget frihed politifolk har til gode. Når vi ved, hvordan situationen ser ud i dag med en latent terrortrussel, grænsekontrol, cyber-kriminalitet og andre forhold, der kræver rigtig mange polititimer.

I 2011 var der ifølge Claus Oxfeldt én politibetjent pr. 501 borger, mens der i dag er der en politibetjent pr. 520 borger, og det har en betydning, siger han.

- Når man skal bemande de her nærpolitistationer, så skal de jo tages et sted fra. Virkeligheden er, at vi i dag har alt, alt, alt for travlt.

Begejstret for mere tillid fra politikerne

Med det her udspil lægges der også op til, at politikerne skal blande sig mindre i Politiets arbejde. Hvad siger I til den del af udspillet?

- Det er jo intet mindre end suverænt godt. Der har været for stor politisk indblanding i nogle af vores sager, og som jeg ser det, så er det at give et ledelsesrum, så man kan agere nemmere og ud fra en politifaglig vurdering. Men det er også et endeligt opgør med New Public Management, kontrol, registrering og så videre. Jeg er meget tilfreds med det punkt, lyder det fra Claus Oxfeldt.

Et centralt punkt i regeringens udspil er, at Politiet skal tættere på borgeren med 20 nye nærpolitienheder, der skal placeres over hele landet, hvor der nu er langt til politiet, og det vil forbundsformanden gerne kvittere for.

- Vi har argumenteret meget for, at vi generelt skal tættere på borgerne. Vi er generelt for langt væk fra borgerne. Der er steder rundt omkring i Danmark, hvor der nærmest ikke kommer politi. Det nytter ikke noget; vi skal ud og være omkring borgerne. Så får vi et andet kendskab til borgerne, end vi har i dag: Det præventive og forebyggende arbejde kan prioriteres igen, ligesom der er større sandsynlighed for at borgerne henvender sig politiet, når vi er tættere på borgerne.