Rådet for Sikker Trafik efterspørger blandt andet mere politikontrol. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix (arkiv)

Politiet raser: ”Det er jo fuldstændig vanvittigt”

13. sep 2019
Københavns Politis færdselsafdeling laver færre kontroller end tidligere. Antallet af rødt lys-ulykker er 20 procent højere end gennemsnittet af de fem foregående år.

Det kommer bag på Københavns Politis færdselsafdeling, at TV 2 Lorry på en time filmede 21 bilister, der kørte over for rødt i et stærkt trafikeret lyskryds i København.

LÆS OGSÅ: Bombe under pensionister og arbejdsløses økonomi: Vil hæve prisen på smøger

- Det er jo fuldstændig vanvittigt, at folk er så ligeglade med de røde lys. Det er et stort kryds, og der er jo rigtig langt til de er ovre på den anden side, så der kan jo nå at ske alt muligt, siger Peter Veje, sektionschef i Københavns Politis færdselsafdeling, til tv-stationen.

På TV 2 Lorrys videodokumentation er det tydeligt, at der ikke bare køres over for "taxa-gult", men i høj grad også for direkte rødt lys.

Det forbløffer Rådet for Sikker Trafik, at bilisterne er villige til at tage chancen - med egne og andres lemmer in mente.

Direktør Mogens Kjærgaard oplyser, at rådet har noteret en stigning i antallet af ulykker, hvor der er set stort på det røde lys.

I 2018 var der ifølge TV 2 Lorry 395 ulykker med rødt lys i politikredsene i København, Vestegnen og i Nordsjælland. Det er et rekordhøjt antal, og 20 procent højere end gennemsnittet af de fem foregående år.

I ulykkerne kom 107 personer til skade. 57 af dem alvorligt, mens fire personer mistede livet.

Mogens Kjærgaard Møller efterspørger flere kontrolforanstaltninger og mere politikontrol.

- Det er blevet en del af hverdagen at køre over for rødt, og det har selvfølgelig også noget at gøre med, at risikoen for at blive taget i det her er meget minimal. Der er meget få sigtelser på det her område, siger direktør for Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller.

Københavns Politi laver færre kontroller, bekræfter Peter Veje, og forklarer det med, at eksempelvis bandekonflikter og lignende har trukket på de ressourcer, der er til rådighed.

LÆS OGSÅ: Pensionist på el-scooter gik amok: Smadrer flaske i hovedet på mand