Center mod Menneskehandel har vurderet, at 26 filippinske og fire srilankanske lastbilchauffører var ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i en slumlejr hos Kurt Beier Transport A/S afdeling i Padborg. Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker fortsat sagen. Foto: Foto: Fagbladet 3F

Politiet styrker jagten på menneskehandlere

15. jul 2019
Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet er i gang med at udarbejde en national operationsplan mod menneskehandel, der skal få flere gerningsmænd retsforfulgt og dømt.

I 2018 blev 97 personer vurderet som ofre for menneskehandel af Center Mod Menneskehandel, men stort set ingen gerningsmænd bliver retsforfulgt for menneskehandel til tvangsarbejde. Det skal en ny plan ændre på.

LÆS OGSÅ: Radikal profil om tidlig pension: "Fysisk og psykisk nedslidning er lige alvorligt"

Rigspolitiet oplyser, at Nationalt Efterforskningscenter (NEC) i Rigspolitiet er i gang med at udarbejde en national operationsplan mod menneskehandel. Det skriver Fagbladet 3F.

- Formålet er en styrket indsats mod menneskehandel og at få flere gerningsmænd retsforfulgt, siger Mikael Wern, der er centerchef i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Operationsplanen tager udgangspunkt i regeringens handlingsplan mod menneskehandel og vil indeholde målkrav på området.

Siden 2009 er ikke en eneste bagmand blevet dømt ved en dansk domstol for menneskehandel til tvangsarbejde, viser en opgørelse fra Rigspolitiet, og der har ikke siden 2015 været rejst sigtelse/tiltale for tvangsarbejde.

Center Mod Menneskehandels og politiets udgangspunkt for at vurdere om der er tale om menneskehandel er nemlig forskellige.

Center Mod Menneskehandel vurderer ud fra definitioner fastsat af FN. Politiet efterforsker, om der er sket en overtrædelse af den danske straffelov.

I 3F glæder forbundssekretær Henning Overgaard sig over den kommende nationale plan.

- Det er meget positivt, at Rigspolitiet nu vil skærpe indsatsen mod tvangsarbejde på flere fronter. Der er efter vores opfattelse behov for flere og mere specialiserede politifolk i Rigspolitiet, der effektivt kan efterforske sager om tvangsarbejde, siger han.