Politiet om tiggerboom: Nu rykker vi ud!

18. jan 2014, 04:00
Antallet af tiggere er vokset i de større byer, vurderer de hjemløses landsorganisation SAND. Derfor er Københavns Politi nu klar med en skærpet indsats overfor tiggere i hovedstadsområdet.

De sidder på gadehjørner, ved metrostationer og i s-togene.

Antallet af tiggere i København og andre større byer i Danmark er steget markant over de seneste år. Det vurderer både Københavns Politi og de hjemløses landsorganisation SAND.

"Flere af vores lokalafdelinger oplever en stigning i antallet af tiggere. Og jo flere der tigger, jo mindre bliver tabuet i det, og det gør, at flere begynder at tænke - 'når de kan, så kan jeg også'," siger sekretariatsleder i SAND, Ask Svejstrup.

Også Københavns Politi melder om en markant stigning i tiggernes synlighed på gaden.

"Flere af vores kollegaer har oplevet en kraftig stigning i de sidste par år. De oplever, at synligheden var markant større i 2013 end i 2012," siger Kjeld Farcinsen, der er leder af udlændingekontrolgruppen i Københavns Politi.

Han peger desuden på, at det primært er udlændinge fra østeuropa, der står for stigningen.

Politiet rykker ud

For at komme problemet til livs udvider Københavns Politi nu indsatsen overfor det tiggeri, der foregår ulovligt.

En række aktioner sidste år rejste 43 sager om betleri (ulovligt tiggeri red.), og den indsats var så vellykket, at Københavns Politi nu udvider aktionsperioden fra tre til fem måneder, med start i maj.

"Vi kan se, at når det rygtes blandt tiggerne at der i højere grad kommer straf på det her, så har det en afskrækkende effekt," siger Kjeld Farcinsen.

Tiggeri er eneste mulighed

Hos de hjemløses landsorganisation er man ikke udpræget positiv overfor politiets indsats.

"Jeg synes, det er lidt en parallel til den måde, man har kørt indsatsen over for stofmisbrugere på. For ligesom stofmisbrugere, ser mange andre også tiggeriet som eneste mulighed, og man fjerner jo ikke problemet ved at gå efter dem, der kun føler, at de har én mulighed," siger sekretariatsleder, Ask Svejstrup.

Han mener ikke, at løsningen er så ligetil.

"For de udenlandske tiggere kræver det jo, at situationen i deres hjemland bliver bedre, så det ikke længere bliver attraktivt at komme herop," siger han.

Udover det, peger han på, at der igennem de seneste år er blevet skåret ned på overførselsindkomsterne, og for mange hænger det ikke økonomisk sammen med, at huslejen stiger. Derfor føler flere sig nødsaget til at finde penge på anden vis.

Hvornår er tiggeri ulovligt?

Det er ikke alle slags tiggeri, der er ulovligt.

Det er ikke strafbart at sidde med en skål foran sig, og håbe på, at nogen smider noget i.

Men så snart man gør noget aktivt, som at male et skilt hvor der står 'hjælp, jeg er handicappet', eller hive folk i ærmet, for at få penge er det betleri, og dermed ulovligt.

Kilde: Københavns Politi