Kontrol_af_lastbil_foto_Thomas_Tolstrup__2___1_
Tungvognskontrollen blev gennemført i samarbejde med Miljøkontrollen og Toldstyrelsen. Foto: Thomas Tolstrup/Sydøstjyllands Politi

Politiaktion: Udenlandske chauffører får kæmpebøder for svindel

2. nov 2020, 12:01
Mere end 70 tunge køretøjer blev standset i kontrollen, da Tungvognscenter Syd stod klar ved rastepladsen Ustrup V på E45.

Der var noget at komme efter, da betjente fra Tungvognscenter Syd lavede kontrol på motorvej E45 i sydgående retning i uge 43.

Der blev uddelt sanktioner for flere hundredetusinder kroner for en række lovovertrædelser.

LÆS OGSÅ: Lastbil på polske plader: Bødedømt for cabotagekørsel og farlig magnetsvindel

Aktionsgruppen fik nemlig travlt med bødeblokken, da de kontrollerede over 70 tunge køretøjer på syv timer i samarbejde med Toldstyrelsen og Miljøkontrollen.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Brugte en anden mands førerkort

Et af de køretøjer, der blev vinket ind, var en udenlandsk lastbil, som efterfølgende måtte forlade rastepladsen med en betydelig bøde.

Udover fem overtrædelser af køre-hviletidsreglerne havde chaufføren ikke mindre end 15 gange registreret sin kørsel på en anden persons førerkort. Alt i alt gav det en bøde på 28.500 til chaufføren og på 197.000 kr. til virksomheden.

Derudover skal spørgsmål om frakendelse og indrejseforbud nu indbringes for Retten i forhold til chaufføren.  

En anden af kontrollens fangster var en ukrainsk chauffør, der kørte i en polsk indregistreret lastbil. 

22 ton usorteret elektronikaffald

Ifølge de dokumenter, som den ukrainske chauffør fremviste ved kontrollen, fragtede han en stor lastning sorteret elektronikaffald.

Der var dog lige et problem med de 22 ton elektronik, kunne medarbejderne ved Tungvognscenter Syd og fra Miljøstyrelsen konstatere.

Lasten indeholdt printplader, batterier og lignende elementer, der er farligt affald og derfor burde være sorteret fra og anmeldt til myndighederne.

Den ukrainske chauffør blev derfor sendt retur til afsenderen, hvor en kommunal kontrol kom til samme konklusion som medarbejderne fra Miljøstyrelsen - elektronikken var usorteret og indeholdt farligt affald. 

Derfor kunne den ansvarige virksomhed indkassere en startbøde på 20.000 kroner og derudover tillægsbøder på 3.000 kroner per påbegyndt ton affald. Med 22 ton i lasten, kan virksomhende se frem til et bødeforlæg på 86.000 kroner.

Cykel fra Ukraine havde danske klistermærker

I den mere kuriøse ende fandt betjentene en cykel, der var fastspændt mellem den polske lastbils førerhus og sættevognen. 

Den ukrainske chauffør forklarede først, at cyklen var medbragt fra hjemlandet, så han kunne få noget motion mellem de lange ture på motorvejene.

Det forklaring harmonerede dog mindre godt med de klistermærker med danske flag og en etiket fra en dansk cykelhandler, som sad på cyklen.

LÆS OGSÅ: Tidligere TR med anklage: Jensens Bøfhus truede 3F'ere til at melde sig ud

Chaufføren måtte efter en kort afhøring gå til bekendelse - han havde fundet cyklen ulåst i et buskads. 

Det er ulovlig omgang med hittegods, hvilket ukraineren erkendte. Han betalte bøden på 2.000 kroner på stedet og måtte vinke farvel til cyklen, der blev beslaglagt.

Derudover fik myndighederne afdækket flere forskellige overtrædelser som eksempelvis overbelægning på en grisetransport, manglende dokumenter, manglende udsyn gennem frontruden, og forskellige fejl og mangler i løbet af dagen.