AT_AKTION
Arbejdstilsynet kan kendes på deres grønne hjelme. Arkivfoto fra en tidligere razzia. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix

Politiet i aktion på byggepladser: Tre mænd udvist for ulovligt arbejde

4. sep 2020, 14:57
Aktionsgruppe bestående af Vestegnens Politi, Arbejdstilsynet, SKAT og SIRI slog onsdag til mod to byggepladser i Ballerup og Skovlunde.

Tre personer blev sigtet for illegalt arbejde, da en fælles myndighedsaktion slog til mod to byggepladser på Københavns Vestegn onsdag.

På en byggeplads i Skovlunde udførte to mænd fra Sydøsteuropa murerarbejde for et dansk firma.

LÆS OGSÅ: 2019 slog rekord for illegal arbejdskraft: Nu falder bødehammeren snart dobbelt så hårdt

Mændende havde hverken dansk opholds- eller arbejdstilladelse, hvilket de erkendte. De to mænd modtog hver en bøde på 3.000 kroner og blev udvist fra landet med indrejseforbud i to år.

Prøvede at snyde politiet med sygesikringskort

I Ballerup fandt politiet en afrikansk mand, der arbejdede som maler. Også hans arbejde foregik uden tilladelse til at opholde sig eller arbejde i Danmark.

Manden måtte en tur i retten i Glostrup, hvor han blev fremstillet torsdag og modtog en straksdom på 10 dages fængsel og et indrejseforbud på fire år. 

Den højere straf til den afrikanske mand skyldes, at han fremviste et sygesikringskort, som ikke var hans eget, da politiet bad ham identificere sig.

LÆS OGSÅ: Her er de nationaliteter, der oftest bliver sigtet for ulovligt arbejde i Danmark

- Han fremviste et gyldigt ID, men det tilhørte en anden person, fortæller Tue Lauenblad, politikommissær ved Københavns Vestegns Politi.

Derfor kom der en sigtelse for dokumentfalsk oven i puljen.

Virksomheder risikerer kæmpebøde

En efterforskning foregår lige nu for at finde ud af, om der skal rejses sigtelse mod virksomheden, hvor afrikaneren arbejdede.

Til gengæld er den virksomhed, der havde ansat de to sydøsteuropæere, sigtet for at bruge illegal arbejdskraft.

- Vi tager social dumping meget alvorligt. Vi vil gerne sende et signal om, at vi er derude, og vi slår hårdt ned på illegalt arbejde, siger Tue Lauenblad.

LÆS OGSÅ: Regeringen opretter nyt center mod social dumping

Firmaet kan nu se frem til en bøde - og den kan blive rigtig høj. En bredt flertal i Folketinget vedtog tidligere på året en fordobling af bødestraffen til virksomheder, der bruger illegalt arbejdskraft. 

Politiet undersøger nu, hvorvidt virksomheden skal straffes efter de gamle eller de nye bødetakster, der trådte i kraft 1. juli.

'De ved aldrig, hvornår vi kommer'

Aktionen blev udført sammen med Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og Styrelsen for Styrelsen for International Rekruttering og Integration

- Det er et fantastisk samarbejde. Vi supplerer hinanden rigtig godt, siger Tue Lauenblad.

Han oplyser, at der er flere aktioner mod social dumping på vej. Politikommissæren vil dog ikke løfte for meget af sløret for arbejdsmetoderne.

- De ved aldrig, hvornår vi kommer. Det er jo fordelen for os. Jo mere, vi holder kortene tæt på kroppen, jo flere resultater får vi, siger Tue Lauenblad.

- Det er jo ikke kun de gode borgere, der læser dine artikler.