Politiet frygter flere skudopgør

15. aug 2008
Skuddrabet på en 19årig mand i Tingbjerg i København er den foreløbige kulmination på en stribe blodige sammenstød mellem bander flere opgør kan være på vej ihovedstadsområdet.

Mindst 25 kugler ryddede sent torsdag aften butikstorvet i Brønshøj ved København.

»Lige nu ved vi, at der kom en bil kørende ind på torvet. Herefter blev der afgivet en masse skud - de skød med spredehagl, og vi har fundet anslagsmærker mange steder i butiksruderne og facaderne. En af de unge mennesker, der sad på torvet, blev ramt af et enkelt skud i brystet, og han døde kort herefter«, siger drabschef i Københavns Politi, Ove Dahl, om nattens hændelser til Politiken.dk.

Skud med automatriffel

Der blev skudt fra flere steder – blandt andet med AK47-automatriffel – hvilket endte med døden for den 19-årige Osman Nuri Dogan.

»Dem, vi har været i kontakt med, har ikke været voldsomt meddelsomme, end ikke den dræbtes bror,« siger drabschefen, der leder efterforskningen. Han oplyser, at den dræbte stort set var ukendt af politiet.

Den dræbte var i selskab med omkring 15 andre unge, som flygtede og som kun ved et tilfælde undgik at blive ramt af kuglerne, siger drabschef fra Københavns Politi.

Vest gennemskudt

Politiet har talt med flere af de unge, som overværede opgøret, men de været knappe med oplysninger. Den dræbte var dog formentlig forberedt på angrebet, idet han blev fundet med en skarpladt pistol i bukselinningen og iført en vest, som beskytter mod knivstik.

»Det er lidt specielt, at en 19-årig pludselig ser et behov for at bevæbne sig og gå med en vest, som ganske vist blev gennemskudt,« siger lederen af efterforskningen, Ove Dahl, til Ritzau.

Drabet fik fredag eftermiddag Københavns Politi til at anholde 22 rockergruppe-relaterede personer i et klubhus i det københavnske nordvestkvarter, som tilhører Hells Angels’ støttegruppe ’AK81’.

Kort efter anholdte politiet yderligere fem rockere i en bil på Amager, som tidligere var flygtet fra politiets aktion omkring drabsstedet. Blandt de anholdte er en 22-årig rocker, som mistænkes for mordet, der kan være en hævnaktion for et tidligere slagsmål, siger drabschef Ove Dahl til DR.

Det er den 19. skudepisode på åben gade i år. Opblomstringen kommer dog ikke som en overraskelse for politiet, der allerede i januar advarede mod, at der ville ske en optrapning, hvis ikke man var i stand til at standse de interne konflikter mellem flere bander.

I den forbindelse fortalte politiet også, at man overvågede medlemmer fra 14 større bander rundt om i landet.

»Det er jo desværre ikke noget nyt, at vi ser en opblomstring i kriminelle aktiviteter. Men der er ikke tale om en krig, som vi så det med rockerne. Derimod er det voldsomme enkeltstående hændelser, hvor grupper positionerer sig i forhold til især narkotika-markeder, men også inden for prostitution og inkasso-virksomhed,« siger chef Kim Kliver fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Risiko for flere opgør

Tirsdag var der et skudopgør i Hundige syd for København, hvor et 26-årigt bandemedlem fra banden ’Black Cobra’ efter eget udsagn oplevede det tredje angreb mod sin familie på bare to uger. I den sag leder politiet efter medlemmer fra den såkaldte ’Borhan-gruppe’, som i flere år har været involveret i bandeopgør i området.

Københavns Politi ønsker ikke at tegne et skræmmebillede, men afviser ikke, at der kan komme yderligere hævnaktioner den kommende tid. Af samme grund indførte politiet i går visitationszoner i flere områder, som giver politiet ret til at stoppe og visitere en person på gaden.

faktaboks