Politiet atter sendt på slankekur

5. maj 2011, 11:45
Dansk politi skal spare op mod flere milliarder. I forvejen er styrken blevet mindre og opgaverne kræver mere tid. Det her giver stress, advarer Politiforbundet

Politiet er atter sendt på slankekur.

Og med en sparerunde - hvor det danske politi frem mod år 2015 skal effektivisere sig til besparelser på 300-500 millioner om året.

"Det er vi mere bekymrede for end reformen i 2007. For denne runde vil ramme bredt og voldsomt," siger Steffen Daugaard fra Fyns Politiforening.

Stress har nemlig ramt de danske politistationer, viser en rundspørge Avisen.dk har lavet. 

Flere sager, hårdere kriminalitet og store sparerunder har nemlig øget arbejdspresset på de danske betjente i en grad, at flere nu sendes hjem med stress og måske i sidste ende helt forlader korpset. 

Andre pakker drengedrømmen ned i protest over de pressede arbejdsforhold.

K: Politiet skal arbejde smartere

Liberal Alliance stod sammen med Enhedslisten uden for politiforliget i efteråret, der senere blev en del af finansloven

"Vi er generelt imod nedskæringer, der fører til færre betjente på gaden," forklarer retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

"Desuden er vi meget bekymrede over, at betjente under uddannelse nu skal modtage SU i stedet for løn. Det betyder blandt andet, at politieleverne ikke længere kan bruges til de samme opgaver, og at det derfor bliver sværere at få vagtplanerne til at hænge sammen," siger han.

Men det bider ikke på retsordfører for de Konservative, Tom Behnke.

"Der er nogle arbejdsgange, der kan blive bedre," siger han.

"Det er en udfordring for politiet at løse de mange opgaver. Men der kommer hele tiden nye typer af kriminalitet, og derfor skal de hele tiden se på, om de kan gøre tingene anderledes, " forklarer Tom Behnke (K).

Dansk Folkeparti støttede besparelserne og Peter Skaarup (DF) betegner dem stadig som nødvendige:

"Politiet fik store ekstrabevillinger i kølvandet på reformen i 2007. Men i disse tider skal alle spare, også politiet," siger Peter Skaarup (DF).

Men alligevel er Dansk Folkeparti klar til at tage besparelserne op i Retsudvalget og forlange, at udvalget se på dem med nye øjne.

"De var tænkt til gavn for politiet. Men hvis effektiviseringerne gør politiets indsats dårligere, må vi tage det op i Retsudvalget og bede Justitsministeren fortælle, om der er et stigende sygefravær og problemer med stress," siger Peter Skaarup (DF).