Polakker presses til dødsulykker i Danmark

2. mar 2011
Østarbejdere er i større risiko for at dø på jobbet, viser nye tal. De er nemme at presse til farligt arbejde, siger tilsyn.

Østarbejdere går på for glatte stilladser, slæber for tunge sække uden vogn og rører ved giftige materialer uden handsker.

Risikoen for en dødsulykke på jobbet er 50 procent større for en udlænding i byggebranchen, end den er for en dansker i samme branche.

Det viser beregninger af tal fra Arbejdstilsynet udført af BAT-kartellet, en sammenslutning af fagforeninger i byggebranchen.

Østarbejdere er nemlig nemmere for arbejdsgivere at presse til farligt arbejde, der strider mod loven, siger BAT.

"De er bange for en fyring. De seneste fem år er otte østarbejdere døde på danske byggepladser. Det er en skandale, at arbejdsgivere udnytter udlændinges uvidenhed om danske arbejdsforhold," siger Palle Bisgaard forhandlingssekretær i de ufaglærtes fagforening 3F, som er med i BAT.

Kun toppen af isbjerget

Godt 85 procent af de cirka 13.000 østarbejdere, der officielt arbejder i Danmark, presses til at arbejde i strid med loven. Det mener de ufaglærtes fagforening 3F. Arbejdstilsynet bekræfter, at et meget stort antal af udlændingene arbejder under farlige vilkår.

"De ulykker vi kender til er kun toppen af isbjerget. Vi vurderer, at kun 50 procent af de alvorlige ulykker registreres. Arbejdsgiverne sender nemlig ofte østarbejderne hjem i en bil, så snart skaden er sket. Og så ser vi dem aldrig," siger Hasse Mortensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Arbejde med danskere mindsker risiko

Især østarbejdere ansat i rengøringsbranchen, landbruget og byggebranchen er i risiko for at få skader på jobbet, uddyber Arbejdstilsynet.

"På de store byggepladser, hvor danskere arbejder sammen med for eksempel polakker, får udlændinge hurtigere indsigt i lovlige arbejdsforhold. Østarbejdere, der arbejder for underentreprenører og private er de mest udsatte," siger Hasse Mortensen.

Hjemmeside til østarbejdere

De ufaglærtes fagforening 3F er så nervøs for østarbejdernes sikkerhed, at den nu har åbnet hjemmeside Safein.dk på syv europæiske sprog. Den skal oplyse østarbejdere om deres rettigheder, når de arbejder i Danmark.

"Vi har gjort informationerne meget simple. Vi håber dermed at dæmme op for nogle af alle de ulykker, som østarbejdere oplever," siger Henrik Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Arbejdsgiverne erkender problem

Dans Byggeri, som repræsenterer arbejdsgiverne, erkender problemet.

"Vi ved, at østarbejdere er overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne. Derfor gør vi meget ud af at oplyse vores medlemmer (red. arbejdsgiverne) om, at det faktisk godt kan betale sig at investere i et godt arbejdsmiljø," siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Villaejere er de værste arbejdsgivere

Hun mener dog, at problemet er størst hos private bygherrer, der benytter østarbejdere, når de skal have nyt tag.

"Når Arbejdstilsynet besøger sådanne byggepladser, så begynder byggeriet igen, så snart tilsynet er ude af døren uanset et påbud om straks at stoppe arbejdet. Det kan tyde på, at arbejderne ikke er opmærksomme på deres egen sikkerhed, og at bygherren heller ikke ved noget om sikkerhed," siger hun.

Østarbejderes viden
  • Østarbejdere ved ikke, hvor meget de maksimum må løfte.
  • De kender ikke 11 timers reglen og at træthed fører til flere ulykker.
  • De kender ikke til, hvad der er lovligt sikkerhedsudstyr.
  • De kender ikke til mulighed for erstatning ved ulykker på jobbet.
  • 18 procent af alle dødulykker i byggebranchen i perioden 2007 til 2009 ramte udlændinge.
  • 12 procent af de lovligt ansatte i byggebranchen kommer ikke fra Danmark.