Polakker får 2,5 mio fra staten efter lønsnyd

19. jul 2011
Luksushotel bliver bygget færdig, mens staten hænger på regningen for lønsnyd og konkurs.

Det bliver en dyr affære for den danske stat, at byggefirmaet Kjær & Lassen vil renovere Kokkedal Slot og indrette det til luksushotel.

45 polske håndværkere har netop fået udbetalt, hvad der svarer til 2,5 millioner fra Lønmodtagernes Garantifond i en spektakulær sag om lønsnyd og konkurs.

”Jeg er dybt rystet over, at man kan gøre det på den måde. Det er udnyttelse af systemet,” siger Allan Leegard, faglig sekretær i fagforeningen Blik & Rør.

Han har sammen med fagforeningen 3F ført sagen for de polske håndværkere, der i et år arbejdede på det 3.400 m2 store gods i Nordsjælland. Ejeren af godset, Jan Kjær, havde gennem sit firma Kjær & Lassen hyret firmaet Rexton Byggeservice, der snød polakkerne for løn, pension og skat. Og til sidst gik firmaet konkurs i 2008.

Slipper billigt

Men det er ikke ejeren af godset, Jan Kjær, der skal betale regningen.

Rexton Byggeservice er et selvstændigt firma hyret som underentreprenør, og dermed er det staten i form af Lønmodtagernes Garantifond, der hænger på regningen efter konkursen. Og den bliver med garanti større end de 2,5 millioner, der nu er udbetalt. For sagen er ikke afsluttet, flere udbetalinger er på vej, oplyser Lønmodtagernes Garantifond.

”Det virker som om, Jan Kjær har brugt hullerne i systemet til at få det så billigt som muligt,” anklager Allan Leegaard.

Han besøgte byggepladsen på det kommende luksushotel flere gange og fortalte Jan Kjær fra Kjær & Lassen, at der måneder op til konkursen var snyd med løn, pension og skat.

”Han har set til, mens det er foregået og ikke gjort noget. Vi har flere gange forklaret Jan Kjær, at hans underentreprenør ikke betalte skat, pension og feriepenge, men han reagerede ikke,” forklarer Allan Leegaard.

Multi-millionær

Byggeriet er et stort prestigeprojekt for Jan Kjær, der gennem sit selskab sidste år havde et overskud på seks millioner kroner og en personlig formue på 38 million. Jan Kjær afviser, at han har spekuleret i at få byggeriet gjort billigere ved at hyre firma med polske arbejdere.

[pagebreak]

”Det er helt forkert. Jeg kan fortælle dig, at jeg har brugt rigtig mange penge på det slot. Jeg har ingen anelse om, hvad han går og betaler sine folk. For der har jo været overenskomst,” siger Jan Kjær.

Selvom ejeren af Rexton Byggeservice tidligere er gået konkurs fem gange med andre firmaer, mener Jan Kjær ikke ikke, at han kunne have grebet ind og stoppet lønsnyd fra Rexton Byggeservice.

”Bagefter er det altid nemt at være klog og sige, at jeg skulle have gjort noget før. Men jeg kan jo ikke se, at han ikke betalte pension eller skat,” forklarer Jan Kjær.

Ikke flere polakker

Byggeriet har stået stille siden konkursen af Rexton Byggeservice. Men i sidste måned meddelte Kjær & Lassen, at arbejdet bliver genoptaget, og hotellet skal åbne til november.

Jan Kjær forklarer, at han nu har droppet at bruge udenlandsk arbejdskraft på alle sine byggerier:

”Jeg giver en flaske vin, hvis du kan finde en af mine byggepladser med udenlandsk arbejdskraft. For det står i kontrakten, at de af sikkerhedsmæssige årsager skal kunne kommunikere på dansk.”

Læs om Kokkedal Slot her på Wikipedia.org

Se TV-indslag fra TV2 Lorry om de store planer for Kokkedal Slot