Arkivfoto Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Planteskoler dropper entreprenører efter konflikt

13. jun 2019
3F's sympatikonflikter har fået Hededanmark og tre danske planteskoler til at afbryde brugen af et entreprenørselskab uden overenskomst.

Skandinaviens største servicevirksomhed inden for det grønne område, Hededanmark, har nu opgivet samarbejdet med en entreprenør uden overenskomst. Det samme har tre danske planteskoler.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det sker som følge af, at 3F har iværksat en faglig konflikt imod det fynske entreprenørselskab 2TL IVS. Den såkaldte sympatikonflikt trådte i kraft torsdag morgen.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at virksomhederne har stoppet samarbejdet med entreprenøren. Vores våben i form af konflikter mod arbejdsgivere for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår til medarbejderne virker stadig. Men det er ærgerligt, at processen skal så langt ud, inden at virksomhederne dropper en entreprenør uden overenskomst, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ifølge 3F har medarbejdere hos 2TL IVS tjent 70 kroner i timen før skat.

En sympatikonflikt medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til 2TL IVS. Det rammer arbejde hos Hededanmark og de tre jyske planteskoler.

Hededanmark har tegnet overenskomst for virksomhedens egne ansatte. Men overenskomsten gælder ikke for medarbejdere, der arbejder for Hededanmark via selskabet 2TL IVS.

I en e-mail til Fagbladet 3F forklarer direktør i Hededanmarks skovdivision Steen V. Riber, at samarbejdet med 2TL IVS er opsagt, fordi Hededanmark ikke ønsker at arbejde sammen med en konfliktramt virksomhed og dermed risikere, at virksomheden ikke kan levere ydelser til kunderne.

- Vi blander os som udgangspunkt ikke i, hvad vores underleverandører betaler deres medarbejdere i timen – men at de overholder den til enhver tid gældende lovgivning i Danmark. Blandt andet når det gælder løn og arbejdsvilkår, miljø, værnemidler, skriver direktøren.

Han oplyser, at Hededanmark beder dets samarbejdspartnere om at skrive under på et kodeks, hvor der står, at virksomheden forventer, at underentreprenøren udbetaler en løn, der sikrer medarbejderne en ”rimelig levestandard”.

- I forbindelse med vores samarbejde med 2TL IVS har der ikke været grund til at mistænke, at den pågældende underleverandør ikke skulle aflønne sine medarbejdere på rimelig vis. Deres priser har ligget på et normalt niveau for branchen generelt. Vi ville have reageret over for entreprenøren, hvis vi havde haft kendskab til, at lønniveauet skulle være, som 3F angiver – hvilket vores system omkring ansvarlig leverandørstyring også foreskriver, skriver Steen V. Riber.

De tre jyske planteskoler Holdens Planteskole, Højgård Planteskole og Johansens Planteskole er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og har dermed forpligtiget sig at følge overenskomsten mellem GLS-A og 3F. Ifølge GLS-A og 3F’s overenskomst skal de ansatte på planteskoler for tiden tjene mindst 143 kroner i timen.

Om sympatikonflikten mod 2TL IVS siger ejeren af Holdens Planteskole i Vejen, Bjarne Holden:

- Jeg vil helst ikke kommentere det, for der er så mange aspekter i det her. Jeg har taget konsekvensen og ophævet samarbejdet med det firma. Jeg ved ikke, hvad det 100 procent går ud på, hvorfor 3F vil have fat i dem. For så vidt jeg ved, er alt, hvad firmaet har foretaget sig, lovligt.

Direktøren hos Højgård Planteskole i Højslev nær Limfjorden, Erik Andersen, er meget fåmælt, da Fagbladet 3F kontakter ham to gange med flere timers mellemrum:

- Jeg sidder i møde, så jeg har ikke tid, siger han og afbryder telefonforbindelsen begge gange.

Hos Johansens Planteskole i Børkop oplyser blandt andre produktionschefen, at det er ejeren af planteskolen, Peter Jensen, der skal udtale sig om sagen. Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra direktøren, der ikke er vendt tilbage på flere henvendelser.

Selskabet 2TL IVS har adresse ved Glamsbjerg på Vestfyn. På samme adresse hører en række andre lignende selskaber uden overenskomst hjemme.

Det drejer sig blandt andet om selskabet Helper Sp. z o.o., som Fagbladet 3F tidligere har afsløret i at betale 60 kroner i timeløn før skat til polakker for arbejde hos Majlands Planteskole i Sønder Omme.

Fagbladet 3F har torsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra ledelsen hos 2TL IVS.