Pirater scorer dansk erhvervsstøtte

3. maj 2011
Danmark sender 25 millioner kroner til Somalia og andre afrikanske brændpunkter for at udvikle det skrøbelige erhvervsliv.

Tre af Afrikas mest glødende brændpunkter - Somalia, Zimbabwe og Sydsudan - skal løftes ud af fattigdommen ved at give det lokale erhvervsliv en økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Det skriver Danidas magasin Udvikling.

Danmark støtter de uroplagede lande med 25 millioner kroner. Det sker via et program hos Verdensbanksorganisationen International Financial Cooperation (IFC).

Og Udenrigsministeriet har ingen problemer med at poste mange millioner bistandskroner i et af Afrikas mest krigsplagede lande.

"Sikkerhedssituationen er problematisk. Men en årsag til pirateri er jo, at de unge ikke kan få arbejde eller se en fremtid for sig," siger fuldmægtig i Udenrigsministeriets Afrika-kontor, Peter Bøegh Jensen.

Peter Bøegh Jensen understreger, at programmet og de danske bistandskroner bliver spyttet i virksomheder, hvor der ikke er problemer med pirater og de arabiske ungdomskriger i Al Shabab.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Brændpunktet i Somalia er fra hovedstaden Mogadishu og ned mod den kenyanske grænse. Vi støtter i Somaliland oppe nordpå," forklarer Jens Peter Bøegh fra Udenrigsministeriet.

Det er især fiskeriet og husdyrhold, der høster danske støttekroner. For eksempel har Somaliland uddannet dyrlæger, hvilket nu betyder at landet er den største leverandør er kvæg

Det målrettede erhvervsfokus har desuden medført kritik fra flere NGO'er, heriblandt Ibis, som mener, udviklingsperspektivet er i fare for at blive overset.

Men erhvervsstøtte kan sagtens afføde udvikling, mener Peter Bøegh Jensen.

"Vi er nødt til at skabe velstand og arbejde, hvis vi vil skabe udvikling og stabilitet," forklarer han.