Pinlige vennetjenester afsløret i kommuner

7. mar 2013, 15:20
Ifølge ny analyse er kommuner særligt slemme til at lade personlige forbindelser overskygge kvalifikationer, når ledige stillinger skal besættes. 2012 bød på flere sager, hvor chefer havde hyret familiemedlemmer. Både København og Frederiksberg har strammet reglerne.

Flere arbejdsgivere giver venner og familie førsteret til ledige stillinger.

Det fremgår af en ny analyse fra HK Kommunal foretaget blandt ansatte på jobcentre.

Ifølge jobkonsulenterne er især kommunale arbejdsgivere slemme til at lade personlige forbindelser overskygge kvalifikationer.

"Åbenlyst kvalificerede ansøgere kommer ikke til samtale til job, der besættes af personer med tydeligt svagere kvalifikationer," lyder det i analysen.

Ansatte mand og søn

Analysen kommer i kølvandet på en stribe pinlige afsløringer af nepotisme i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

Det kom blandt andet frem, at en kvindelig klyngeleder for børneinstitutioner i Valby havde ansat både sin mand og sin søn, selv om ingen af dem havde pædagogisk erfaring eller uddannelse.

Ingen af stillingerne i Valby-børnehaven var slået op, selv om offentlige arbejdsgivere er forpligtet til det.

En intern undersøgelse i Københavns Kommune viste efterfølgende, at der blandt kommunens 600 skoler og institutioner fandtes 50-60 tilfælde af familiemæssige relationer mellem ansatte.

I løbet af det seneste år kunne Børne- og Ungeforvaltningen konstatere 18 tilfælde af nepotisme i kommunale stillinger.

Tre søstre satte sindene i kog

I nabokommunen Frederiksberg vakte det opstandelse, at tre søstre bestred posterne som leder, souschef og pædagog i den selvejende daginstitution 'Lindevang', der havde i alt seks familiemedlemmer ansat.

Begge kommuner har efterfølgende indført strammere retningslinjer for ansættelse af familiemedlemmer

Ifølge Kommunernes Landsforening er der dog ikke så meget at være i tvivl om, hvis kommunale arbejdsgivere ellers følger forvaltningsloven.

"Både eksemplerne fra Frederiksberg og København er klokkeklart i strid med forvaltningsloven," siger Karsten Thystrup, der er chef for KL's juridiske kontor.

Han understreger, at der heldigvis er langt mellem eksemplerne på nepotisme i Danmark.

"På trods af de historier, som dukker op med jævne mellemrum, må vi konstatere, at vi er meget langt fra rumænske tilstande. Vi har generelt en meget sund forvaltningskultur, men hvor der er mennesker, er der fejl," siger Karsten Thystrup.

Det er chefens ansvar

Ifølge forvaltningsloven er det forbudt at deltage i ansættelser af både familiemedlemmer og nære venner.

Hvis en kommunal leder er inhabil, har vedkommende selv ansvar for at sige fra, forklarer Karsten Thystrup.

"Der er intet i vejen med at bruge sit netværk til at blive interessant for en given stilling. Men så skal den person, der har anbefalet dig at søge stillingen, også træde ud af ansættelsesudvalget," siger han.