Tæt på verden: Pilgrimme er guddommelige for turismen

14. okt 2013, 09:45
Verdens største religiøse business er haj for muslimer i Mekka foreskrevet i Koranen. Saudiarabien tjener fedt på de troende.

Mekka blev søndag bestormet af op til to millioner troende, der næppe vil kalde sig selv turister. Islam kræver, at alle troede (der kan og har råd) mindst en gang i livet skal tage pilgrimsturen til haj og bede ved islams allerhelligste.

En million muslimer deltog i fredagsbønnen. Mandag bestiger de alle Arafat bjerget udenfor Mekka. I henhold til al-Jazeera har regeringens renovation af helligdommene og frygt for smitsomme sygdomme betydet, at antallet af deltagere er faldet fra sidste års 3,2 millioner.

Turisme vokser

FN turistorganisation, UNWTO, anslår, at omkring 300 millioner tager en pilgrimfærd hver år. Også mange danskere tager en sådan i form af “Caminoen” uden nødvendigvis at være troende. Der er sågar et dansk web site kaldet pilgrimsvandring.dk.

I det hele tager steg international turisme i 2012 med 4 procent til lidt over en milliard ankomster. Økonomisk indkasserede branchen globalt 1,3 billion dollars. Og stigningen ventes at fortsætte.

Trods de omfattende konflikter i Mellemøsten vokser mellemklassen og dermed rejselysten fra den region.

God business

For Saudiarabien er haj lidt af en pengemaskine, idet omsætningen oplyses til at være 16,5 milliarder dollars svarende til tre procent af olielandets årlige nationalprodukt, fortæller Economist. Antallet af pilgrimme er så stort, at souvenirbutikker blot behøver at holde åbent den hellige uge for at klare sig.

For at tage på sit livs færd til Mekka skal der spares, og pilgrimme klager over de stigende omkostninger ved at tage turen.

Temapark om Koranen

Lande uden religiøse seværdigheder forsøger at skabe dem selv. Emiratet Dubai har af mangel på historiske holdepunkter for turisme besluttet på amerikansk vis at bygge The Holy Koran Theme Park, der beskriver Koranens verden og haver med planter omtalt i det hellige skrift. Lignende findes for ny-religiøse kristne i Florida.

Andre særdeles hellige steder som Jerusalems gamle by bliver også rendt over ende af troende fra tre religioner (muslimer, jøder og kristne). Shia-muslimer rejser i enorme antal til helligdomme i Irak, hvad enten folk risikerer selvmordsbomber eller ej.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.