Pihlkonkurs kan give færre discountjob

2. sep 2013, 10:10
Gennem benhård konkurrence har Pihl Søn sænket standarderne for sikkerhed og arbejdsvilkår i byggebranchen, lyder det fra fagbevægelsen. Konkurs hæver niveauet blandt danske entreprenører, men fjerner ikke presset fra udlandet, vurderer ekspert.

Den konkursramte entreprenør Pihl & Søn er kendt for Storebæltsbroen, Operaen samt hundredevis af andre prestigefyldte byggeprojekter.

Men byggegiganten har i de seneste år også gjort sig bemærket ved en stime af sager om løndumping, livsfarligt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsforhold.

Ifølge BAT-Kartellet, som repræsenterer 120.000 ansatte i byggeriet, er presset på løn og arbejdsforhold hos andre danske entreprenører lettet efter kollapset af Pihl.

"Vi er ikke ude på at hovere. Konkursen er en katastrofe for firmaet og de mange mennesker, der har mistet deres job. Men Pihl har været eksponent for et kapløb mod bunden. Derfor fungerer konkursen som et skræmmeeksempel på, hvad et kortsigtet fokus på pris indebærer," siger sekretariatsleder Gunde Odgaard.

Rekordmange sager hos 3F

Pihl & Søn har i en årrække markeret sig ved at byde ind på opgaver med priser, der ligger langt under andre danske konkurrenters niveau.

Det er samtidig den danske entreprenør, som først og mest massivt har satset på udenlandske underentreprenører og arbejdskraft.

Begge dele har ifølge BAT-Kartellet været på bekostning af løn, arbejdsforhold og sikkerhed.

Alene fagforbundet 3F har siden starten af 2011 haft omkring 150 faglige sager, som direkte eller indirekte vedrører Pihl.

"Det er uhyrligt mange flere end blandt andre entreprenører. Det udstiller, at der i dele af Pihl-koncernen har udviklet en virkelig skidt kultur," siger Gunde Odgaard.

Han påpeger samtidig, at Arbejdstilsynets rapporter fra en række Pihl-byggepladser er "grum" læsning.

Andre entreprenører så skævt til Pihl

Pihl & Søn har blandt andet gjort sig uheldigt bemærket i forbindelse med Søfartsmuseet i Helsingør, uddannelsescenteret Navitas i Aarhus og senest luksushotellet d'Angleterre, hvor en stilladsarbejder i januar døde efter et styrt.

Sagerne har vakt så meget opmærksomhed, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen sidste år udbad sig en kulegravning af firmaet.

Ifølge analysefirmaet New Insight, som rådgiver både arbejdsgivere og fagforeninger i byggebranchen, skaber Pihls konkurs umiddelbart en mere fair konkurrencesituation i den danske byggebranche.

"De andre store entreprenører har mildest talt været irriteret over at være blevet underbudt på ikke-markedsmæssige vilkår. Og de er gennem Pihl blevet gjort opmærksom på, at man er nødsaget til at have et konkurrenceniveau, som ikke er baseret på, at man skal udbytte folk ud over, hvad der er rimeligt," siger direktør Peter Plougmann.

Pres fra udlandet forsvinder ikke

I den interne konkurrence mellem danske byggevirksomheder bliver der altså mindre pres for at file på løn eller arbejdsvilkår.

Men Pihl's konkurs ændrer ikke på, at omkring en tredjedel af de store bygge-anlægsopgaver i Danmark udføres af udenlandske konsortier, hvor arbejdet foregår på andre landes overenskomster.

"Så udfordringen i form af udenlandske virksomheder, der til stadighed konkurrerer stærkere på det danske marked, er ikke blevet mindre," vurderer Peter Plougmann.

Bestyrelsesformand Birgit Nørgaard fra det nu konkursramte Pihl & Søn anerkender, at firmaet har haft problemer med arbejdsmiljøet, men afviser alle beskyldninger om social dumping.

"Det er totalt useriøst at kommentere tingene på den måde. Ærligt talt, det er ufint at sparke til nogen, der ligger ned," siger hun.

Læs hele interviewet med Birgit Nørgaard her.