Pihl advaret om risiko måneder før dødsulykke

3. maj 2013, 06:00
Pihl Søns egen arbejdsmiljøkonsulent advarede om manglende brug af faldsikring fire måneder før dødsulykke på dAngleterre.

Var det en enkeltstående tanketorsk eller en udbredt og livsfarlig uvane, som kostede en stilladsarbejder livet, da han arbejdede uden faldsikring på et skrøbeligt plasttag på toppen af d'Angleterre?

Tanketorsk, siger både Pihl & Søn, der er hovedentreprenør på renoveringen af luksushotellet, og underentreprenøren Eriksson Stilladser, hvor den 32-årige familiefar fra Falster var ansat.

Men den livsfarlige adfærd har langt fra været et enkeltstående tilfælde.

Fire måneder før dødsulykken konstaterer Pihls egen arbejdsmiljørepræsentant, at der forekommer “forkert brug af faldsikring og manglende brug af faldsikring”.

”Det var lidt af en oplevelse. Det generelle billede er, at alle entrepriser lader en hel del tilbage at ønske, når det gælder oprydning, renholdelse og sikkerhedsarbejde,” skriver arbejdsmiljøkonsulent Connie Roesgaard i et internt notat efter en gennemgang af byggepladsen.

Hun konstaterer altså, at byggefolk på stilladser eller i andre udsatte arbejdssituationer ikke anvender den faldsikring, som skal forhindre nedstyrtningsulykker.

Samme forglemmelse, som ultimativt set koster den 32-årige stilladsarbejder livet.

Problemet har ikke været isoleret

Ifølge Louise Møller Pedersen, der er ph.d. i forebyggelse af arbejdsulykker fra Aalborg Universitet, "skriger byggeriet på d’Angleterre til himlen om manglende prioritering af sikkerhed".

Hun finder det betænkeligt, at Pihl’s egen sikkerhedschef fire måneder før ulykken har konstateret, at der arbejdes uden faldsikring på d'Angleterre.

"Man kan i hvert fald udlede, at problemet ikke har været isoleret," siger Louise Møller Pedersen.

Myndighed: Burde reagere på problem

Arbejdstilsynet har allerede konkluderet, at arbejdet på tagdækket forud for ulykken var uansvarligt.

Tilsynschef Karsten Bach Christensen er dog ikke bekendt med, at Pihls egen arbejdsmiljøkonsulent har påpeget problemer med manglende brug af faldsikring længe før ulykken.

"I forhold til tilsynsbesøget og de forebyggende tiltag truffet i forbindelse med den konkrete ulykke har det som sådan ingen betydning. Men mere generelt vidner det om, at det er en byggeplads, der på godt og ondt lider under de udfordringer, som kendetegner branchen," siger han.

Men betyder det noget for jeres opfattelse , at hovedentreprenøren flere måneder inden ulykken er blevet opmærksom på det problem, som ultimativt set kostede den 32-årige livet i januar?

"Hvis der er en koordinator, som påpeger, at der er alvorlige sikkerhedsproblemer på pladsen, så er det vores forventning, at man er i fællesskab er i stand til at løfte den opgave og få løst de sikkerhedsmæssige problemer, der er konstateret," siger Karsten Bach Christensen.

Lader det til at være tilfældet set i lyset af ulykken den 22. januar?

"Nej, der har stadig været nogle udfordringer," siger Karsten Bach Christensen.

Ingen kommentarer fra Pihl

Pihl & Søn bekræfter, at Connie Roesgaard foretog en "intern auditering i september 2012" som led i det løbende arbejde med sikkerhed.

"På pladsen konstaterede vores sikkerhedsorganisation forhold, der ikke lever op til de standarder, vi har for vores byggerier. ... Forhold som disse tages efterfølgende op på sikkerhedsmøderne med sikkerhedsrepræsentanterne, således at forholdene ikke gentager sig," siger underdirektør Bo Svendsen.

Hvordan kan det så være, at der fortsat blev arbejdet uden faldsikring bagefter?

"Pihl vil ikke kommentere på en tragisk ulykke, hvor arbejdstilsynet ikke er færdig med sin undersøgelser," siger Bo Svendsen.

Flere håndværkere på d'Angleterre fortæller til Avisen.dk, at det var mere reglen end undtagelsen, at stilladsarbejdere udførte risikofyldt arbejde i højden uden faldsikring på d'Angleterre.

Tømrer sladrede om farligt arbejde

Blandt andet fortæller tømreren David Kokko Holst, at han et par måneder før dødsulykken indberettede to stilladsfolk til byggepladsens sikkerhedskoordinator fra Pihl & Søn, fordi de uden faldsikring balancerede på en smal afsats få meter under det sted, hvor deres kollega senere styrtede ned.

Hvordan kan det være, at stilladsarbejdere blev ved med at arbejde uden faldsikring - selv efter denne advarsel?

"Jeg er ikke bekendt med den pågældende hændelse, men jeg er overbevist om, at såfremt det er foregået, som du beskriver, så er der fra pladsledelsen blevet skredet øjeblikkeligt ind overfor de pågældende håndværkere," siger Bo Svendsen.

Det har ikke været muligt at få Connie Roesgaard til at kommentere på denne artikel.

LIVSFARLIG LUKSUS

 

 

På Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj, slår Danmarks dyreste luksushotel dørene op efter en omfattende renovering.

 

Men bag de nyrenoverede facader gemmer sig en barsk historie om farligt arbejdsmiljø i en presset branche.

 

I januar mistede en 32-årig familiefar fra Falster livet, da han styrtede ned fra toppen af d'Angleterre.

 

Avisen.dk har kortlagt forløbet. Læs hele historien her

 

Vil du hellere læse den på iPad eller tablet? Download historien som single her.