Tæt på verden: Piger udnyttes under slavelignede forhold

18. apr 2011, 12:00
Helt unge piger fra Cambodja arbejder som hushjælp i Malaysia under slavelignede forhold. Hård kritik af lokale rekrutteringsfirmaet.

Skrupelløse firmaer i Cambodja rekrutterer unge cambodjanske piger helt ned til 13-års alderen til at arbejde som hushjælp i Malaysia under slavelignede forhold.

Rekrutteringsfirmaerne forfalsker pigernes fødselsattester for jo yngre hushjælperne er jo nemmere er det at udnytte dem, siger menneskerettighedseksperter.

Det er en lukrativ forretning. Antallet af firmaer er fordoblet indenfor det sidste år.

To døde i træningscenter

Firmaerne sender først pigerne i træningscentre. Problemet er, at forældrene betaler dyrt for denne træning, der er af tvivlsom karakter.

'Uddannelsen' trækker ud i månedsvis for at få flere penge ud af fattige forældre. Det betyder, at forældre og piger kommer til at stå i stor gæld til rekrutteringsfirmaer.

Træningscentrene er overfyldte og uhumske. En lokal menneskerettighedsorganisation påviste i september sidste år alvorlige tilfælde af misbrug.

To piger døde for nyligt under deres 'træningsophold', og en tredje brækkede begge ben, da hun prøvede at flygte gennem et vindue på 3. sal.

Når pigerne kommer til deres nye arbejdsgivere i Malaysia fortsætter misbruget.

Pas bliver konfiskeret

Pigerne arbejder urimeligt lange arbejdsdage, har ingen hviledage og får ingen løn. Deres pas bliver ofte konfiskeret, og de må ikke færdes frit.

Desuden er fysisk og seksuelt misbrug almindeligt, forklarer Nisha Varia fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Varia fortæller at de fleste sager om misbrug aldrig kommer frem, fordi de opstår i private hjem.

Pigerne kan fyres uden varsel, hvilket betyder, at de ikke tør klage.

En historie fra sidste uge i Phnom Phen viser, hvor svært det er at skabe åbenhed om misbruget:

Voldtaget to gange

Forleden stod Srey Sophal, en spinkel 66-årig dame, frem i Cambodjas hovedstad Phnom Phen og fortalte på en pressekonference, at hendes datter, der er hushjælp i Malaysia, var blevet voldtaget to gange i sin arbejdsgivers hus. Pressekonferencen blev afholdt i oppositionens partilokale.

Næste dag dementerede hun ved en pressekonference i politiets hovedkvarter.

Sophal fremviste her et brev fra datteren, hvori hun undskylder til sin arbejdsgiver og rekrutteringsfirmaet. Hun er ikke blevet voldtaget og moren har misforstået sagen, skriver hun.

Samtidig får datteren lov til at rejse hjem til Cambodja på rekrutteringsfirmaets regning.

”Moren fortalte mig, at hendes datter besluttede sig for at skrive under på brevet, fordi hun var bange for, at hun ellers ikke ville få lov til at rejse ud af Malaysia,” siger Huy Pichsovann fra en lokal menneskerettighedsorganisation.

”Jeg tror, hun blev presset til at skrive under,” siger han.

Øget efterspørgsel

Indonesien lukkede i 2009 for migration af hus-, bygnings- og plantagearbejdere til Malaysia. Det skete efter flere grusomme historier var kommet frem i medierne om udnyttelse af indonesiske arbejdere.

Det har øget efterspørgslen efter cambodjanske piger.

Hver måned sendes 2.000 hovedsageligt piger til at arbejde som hushjælp i Malaysia, siger An Bunhak, der er direktør i sammenslutningen af cambodjanske rekrutteringsbureauer. I alt er der omkring 30.000 cambodjanske hushjælpere i Malaysia.

Desuden er der alle de uofficielle hushjælpere, der smugles ind i Malaysia gennem Thailand.

For Cambodjas fattige befolkning på 15 millioner mennesker er udsigten til at tjene penge som hushjælp i Malaysia tillokkende. En begynderløn på 1.040 kr. om måneden er næsten dobbelt så meget som en tekstilarbejder får i hjemlandet.

Kræver mere kontrol

Menneskerettighedsorganisationer kræver, at der bliver gjort mere for at beskytte pigerne, der sendes til udlandet som hushjælpere.

De foreslår, at lande som Cambodja, Indonesien og Filippinerne bliver enige om en aftale med myndighederne i Malaysia, om hvordan udenlandske hushjælp skal behandles.

Hou Vuthy fra Cambodjas Arbejdsministerium siger til nyhedsbureauet IRIN, at regeringen har foretaget ”store forbedringer” for at løse misbruget af unge piger. Han siger, at det vil tage omkring tre år at kontrollere alle rekrutteringsfirmaer.

Ingen bliver retsforfulgt

En ny rapport fra regeringen viser, at  55 mindreårige piger sidste år blev fundet på  træningscentre for hushjælpere, der skal sendes til Malaysia.

Seks forskellige rekrutteringsfirmaer er involveret, men da Chou Bun Eng fra Indenrigsministeriet fremlagde den nye rapport i sidste uge, kunne hun ikke huske hvilke firmaer det drejede sig om.

Ifølge lokale organisationer er ingen af de ansvarlige rekrutteringsfirmaer er blevet retsforfulgt.

Kritikere anklager regeringen for ikke at gøre noget, fordi nogle regeringsmedlemmer har finansielle interesser i firmaerne.

Problemet med udnyttelse af udenlandske hushjælpere gælder ikke kun Cambodja og Malaysia. Piger og kvinder bliver udnyttet som hushjælp overalt i verden. De kommer bl.a. fra lande som Indonesien, Filippinerne, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.