Peter Ibsen erkender fejl

24. feb 2010
Peter Ibsen, Politiforbundets formand, erkender store brister i aftalen for klimatopmødet: Vi har draget den lære, at vi skal forhandle en langt mere præcis aftale igennem.

Kritikken hagler ned over Politiforbundet for den aftale om løn- og arbejdsvilkår, som forbundet har forhandlet igennem med Rigspolitiet omkring klimatopmødet.

Over for Avisen.dk indrømmer Peter Ibsen, at der er begået fejl.

Har I gjort jeres arbejde godt nok?

"Det kan man jo diskutere, men vi laver ikke en aftale som den her en gang til."

Hvorfor ikke?

"Vi har nogle erfaringer med aftalen, der gør, at den ikke egner sig til en gentagelse. Hvis vi en anden gang går ind i sådan en aftale, så bliver det et noget andet set up, end vi har haft denne gang."

Hvad kunne I have gjort bedre?

"Det er åbenbart meget vigtigt, at aftalen er langt mere præcis og mere milimeterpræcist fordeler tingene," siger Peter Ibsen og fortsætter:

"Vi havde den tilgang, at der skulle afregnes pr. døgn, fordi dette skulle være enkelt og forståeligt og være sådan, at alle kunne forstå og se betingelserne, som de er. Vi må bare konstatere, at det ikke lykkedes."

Hvorfor gjorde det ikke det?

"Det gjorde det ikke, fordi der ikke er blevet planlagt i overensstemmelse med aftalens ånd og bogstav. Vi konstaterer jo, at der nogle steder blev planlagt udelukkende med nattevagter og andre steder udelukkende dagvagter."

Men er det ikke jeres ansvar som forbund, når I har forhandlet aftalen og ordlyden igennem?

"Jo, jeg har heller ikke på noget tidspunkt løbet fra min del af ansvaret. Men det er klart, at hvis jeg kunne have forudset alle de problemer, så havde vi aldrig lavet sådan en aftale."

Planlagt i modstrid med aftale

Gruppen af de københavnske betjente har blandt andet kritiseret et punkt omkring overarbejde, hvor der ifølge aftalen mellem Politiforbundet og Rigspolitiet står, at arbejde mellem 12 og 16 timer giver et ekstra tillæg på 3.300 kroner.

Men politiassistent Morten Rau Jacobsen og hans deling har fået at vide, at de ikke automatisk får det tillæg, hvis de arbejder mere end 12 timer. Og det er noget, der har bragt sindene i kog.

Peter Ibsen forklarer, at der er et fire siders langt protokollat, som uddyber, hvilken type overarbejde, som kan føre til et ekstra tillæg. Men han afslører samtidig, at det nu er besluttet, at 13 timers arbejde automatisk giver et tillæg på 3.300 kroner.

Så en 14 timers vagt bliver nu automatisk en 16 timers vagt?

"Den er rykket op, ja."

Ifølge betjentene var der lagt op til faste mødetider, så de på forhånd vidste, hvornår de skulle møde om formiddagen. Alligevel endte det med, at de først fik mødetiden at vide dagen før ...

"Det er vi godt bekendt med - for at sige det lidt groft, kan vi konstatere, at der er mange steder, hvor der er blevet planlagt i modstrid med den aftale. Det er klart noget, vi ser med stor alvor på."

Fik ikke hjælp under Klimatopmøde

Betjentene er også vrede over at blive afvist af Politiforbundet, da de under klimatopmødet ringede og klagede til forbundet.

"Vi kimede Politiforbundet ned for at høre, hvad der skete, og hvorfor de ikke havde sørget for indkvartering. For der var jo ingen grund til, at vi kun tog hjem for at sove. Men så sagde de, at det var en logistisk svær opgave og den slags. Der spørger jeg bare: Hvis side er de egentlig på?

Kritikken bider dog ikke på Politiforbundets formand, Peter Ibsen.

"Vi har rent faktisk gjort det stik modsatte. Temmelig mange kolleger har fået tilbudt overnatning. Jeg kan så ikke afvise, der kan være enkelte i så stor en operation (der ikke har fået indkvartering, red), men vi har sørget for, at utrolig mange fik indkvarteringen," siger Peter Ibsen.

Peter Ibsen oplyser, at forbundet sidst på måneden skal forhandle de sidste knaster med Rigspolitiet igennem. Først der kommer en endelig aftale.