Med en opvækst i et arbejderkvarter på Amager og en solid ideologisk ballast har den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard plusser på kontoen i det socialdemokratiske bagland.

Danmarks nye beskæftigelsesminister: Vil slås for lavtlønnede og nedslidte

27. jun 2019
Arbejderdrengen Peter Hummelgaard fra Amager bliver Danmarks nye beskæftigelsesminister. Han vil gerne repræsentere de mennesker, han er opvokset blandt. På bordet ligger svære opgaver som tidlig pension og gennemgang af de seneste års reformer.

Danmarks nye beskæftigelsesminister kommer med en baggrund som søn af en kuffertslæber fra lufthavnen i Kastrup og en rengøringsassistent. En baggrund, der med Peter Hummelgaards egne ord gør, at han ved ”hvor vigtigt det er med et arbejdsmarked, der sikrer at de kortest uddannede og lavest lønnede har nogle ordentlige vilkår.”

LÆS OGSÅ: Nye ministre på plads: Så mange har fortid i fagbevægelsen

- Jeg kommer fra et sted i landet med mange lavtlønnede og kortuddannede, der bruger deres krop i det daglige og bliver slidt ned. Vi har en opgave med at sikre dem en tidligere pension og kæmpe mod social dumping.

Pension en bunden opgave

Selv er den 36-årige politiker fra Amager uddannet jurist fra Københavns Universitet, og har haft politik i blodet siden den tidlige ungdom, hvor han blandt andet var formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i fire år.

- Jeg blev politisk aktiv for at repræsentere de mennesker, jeg selv er opvokset blandt. Jeg er meget rørt over at få det her opgave, siger Peter Hummelgaard på vej ud fra Statsministeriet.

Jeg kommer fra et sted i landet med mange lavtlønnede og kortuddannede, der bruger deres krop i det daglige og bliver slidt ned.
Peter Hummelgaard (S), ny beskæftigelsesminister

Og blandt de opgaver, der ligger på den nye beskæftigelsesministers bord er flere af dem svære. Hvordan vil ministeren f.eks. indfri det socialdemokratiske valgløfte om tidligere pension til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet, når der ikke umiddelbart er 90 mandater, der bakker op:

- Det bliver ikke let, men det er en bunden opgave for den her regering. Og så skal vi også se på de reformer, der er gennemført de senere år, hvor vi kan se, at mange mennesker er kommet i klemme, siger Peter Hummelgaard.

Vil opkvalificere ledige

Fra arbejdsgiversiden har der længe været højtlydte krav om at øge arbejdsudbuddet eksempelvis gennem at sænke beløbsgrænsen, så der kan komme flere medarbejdere ind fra udlandet. Peter Hummelgaard hælder umiddelbart til, at opgaven er at opkvalificere de ledige i Danmark:

- Det handler om at få givet de mennesker udenfor arbejdsmarkedet kvalifikationerne til og forudsætningerne for at kunne betjene de job, der er ledige.

Peter Hummelgaard er også kendt som både socialdemokratiske ideolog og skarp debattør. Han er blandt andet forfatter til bogen "Den syge kapitalisme" om den stigende ulighed i finanskrisens kølvand. At han er skarp i debatterne har han papir på: I 2011 vandt Hummelgaard DM i Debat.

Sammen med Mattias Tesfaye var han en af de socialdemokrater, som først åbnede op for et samarbejde på udvalgte områder med Dansk Folkeparti.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her