Pers bombe smadrede nazifabrik på 4 minutter

5. maj 2011
Se kortfilm om den dramatiske sabotageaktion mod nazifabrikken Always i København under 2. Verdenskrig.

Per Mortensen krøb i skjul med sit maskingevær i en opgang på hjørnet af Boyesgade i København.

Da signalet lød, sprang han frem og skød mod alt, hvad der rørte sig i vinduerne på fabrikken for enden ad gaden.

Få minutter senere lød et brag fra en bombe, og døde kroppe fra danske nazivagter lå spredt mellem ruinerne. Always-fabrikken, der lavede krigsudstyr til Hitler, var jævnet med jorden. Mursten og bjælker regnede ned i gaden.

"Hvis nogen ville stoppe os i at smadre den her fabrik, så havde vi skudt dem," fortæller den i dag 86-årige Per Mortensen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Maskinpistolbevæbnede modstandsfolk bragte 75 kilo sprængstof lastet på en Long John-cykel til eksplosion på Always-fabrikken, der producerede dele til tyske V2-bomber under 2. verdenskrig.

En gruppe unge smede fra modstandsgruppen BOPA satte livet på spil i en dramatisk aktion, der vises i en ny kortfilm.

Du kan se filmen her på Avisen.dk, hvor den tidligere modstandsmand Per Mortensen beskriver de dramatiske minutter.

Terrorister eller frihedskæmpere?

Nogle kaldte dengang Per Mortensen og hans gruppe for terrorister.

"Vores modstandere kaldte os terrorister. Men vi brugte ikke terror som kampmiddel. Vi var unge mennesker, og vi kunne sige nej, og vi sagde nej," fortæller han.

"Krigen var en klassekamp. Vi var unge arbejdere, der ikke ville lave tysk krigsmateriel. Derfor blev vi sabotører," siger han.

"Danske arbejdere stod og lavede dele til en bombe, der vil ende i maven på sovjetiske og engelske soldater og børn og kvinder rundt i Europa," forklarer den 86-årige modstandsmand, der i dag bor i Nordsjælland.

"Lønnen var lille og strejker forbudt. Vi var unge arbejdere, der ikke ville lave tysk krigsmateriel. Derfor blev vi sabotører," siger han.

Per Mortensen mener, at unge i dag ved for lidt om Besættelsestiden. Han siger, det er en fejl at tro, at krigen kun handlede om danskere mod tyskere. Tværtimod var den danske regering i lommen på Nazityskland og store danske firmaer tjente tykt på at samarbejde med fjenden.

"Den store løgn i filmen om Flammen og Citronen er, at de fører krig mod tyske soldater i uniform. Men krigen var jo mellem danskere og danskere. Vi skød stort set aldrig på tyske soldater, men på deres danske håndlangere."

Filmen har premiere i dag på årsdagen for Danmarks befrielse fra nazistisk besættelse i 1945. »Bomben i Boyesgade« er en kortfilm på 7 minutter og kan ses her på siden eller på YouTube.

Hvornår er det i orden at slå ihjel for en højere sag?

Deltag i debatten - kom med din mening her på siden...

Bomben i Boyesgade

Læs mere om aktionen på filmens Facebook-side.

Kom til premiere i dag den 5. maj klokken 19 i Demokratihuset, Valdemarsgade 4, på Vesterbro i København. Der er gratis adgang, og du kan møde instruktørerne og modstandsmand Per Mortensen.