Pernille Møller Jensens 15-årige søn Lasse var indlagt med leukæmi, før han døde af en sjælden sygdom (HLH). Foto: Privat.

Pernille mistede sin 15-årige søn: 'Et chok, du aldrig kan forberede dig på'

26. maj 2020, 13:20
For lidt over et år siden mistede Pernille Møller Jensen sin 15-årige dreng. Udover sorgen kæmpede hun imod et usmidigt system. Det forsøgte hun at ændre. Nu er hendes borgerforslag på vej til afstemning i Folketinget.

Skinnede solen sidste sommer?

Det spørgsmål er Pernille Møller Jensen fra Hedensted ikke i stand til at svare på. Hun har ingen anelse. Og hvis hendes veninde ikke var kommet med mad til hende og hendes familie, ved hun heller ikke, om de havde fået varm aftensmad den sommer.

LÆS OGSÅ: Pernille og Julie kæmper for sorgorlov til forældre: Nu skal de mødes med minister

I marts 2019 mistede hun et af sine tre børn. Hendes 15-årige søn Lasse, der led af leukæmi og døde af den sjældne sygdom HLH.

- Når du mister dit barn, får du et chok, du aldrig kan forberede dig på. Det er så unaturligt. Rent fysisk får man det dårligt. Jeg havde konstant kvalme og følte hele tiden, at jeg skulle kaste op, siger hun til A4 Arbejdsliv.

På jobcenteret to uger efter tabet

Midt i den altopslugende sorg oplevede Pernille Møller Jensen og hendes mand et koldt og usmidigt hjørne af beskæftigelsessystemet.

Hun er ansat på et kontor hos en metalvirksomhed i Horsens, men fik tabt arbejdsfortjeneste i tre måneder. Da det kun gælder den ene forælder, blev hendes mand sygemeldt.

- Og så kører det jo med jobcenteret og spørgsmålene om, hvornår man kan komme tilbage til arbejdet, påpeger hun.

LÆS OGSÅ: Svært at gå ind i sorg: Ledere vil gerne hjælpe medarbejdere

Allerede to uger efter sønnens død, skulle hendes mand møde op på jobcenteret, hvor det skulle afklares, hvornår han kunne møde på arbejde igen. På et tidspunkt skulle han sågar forholde sig til, om han kunne komme i praktik på den arbejdsplads, hvor han har været ansat i tyve år.

Hvis Lasse var blevet kørt ned på sin scooter ude i trafikken, havde hverken jeg eller min mand haft tabt arbejdsfortjeneste, så måtte vi blive sygemeldt begge to
Pernille Møller Jensen

Det skete til trods for, at ledelsen på hans arbejde havde sagt, at han skulle tage sig al den tid, han havde brug for, før han kom tilbage.

Til møde med ministeren

Oplevelserne med systemet pustede til en arrigskab i Pernille Møller Jensen, der sidste efterår stillede et borgerforslag. Det går på, at forældre, der mister et barn mellem 0 og 18 år, som minimum bør have ret til et halvt års sorgorlov, uden at man skal til møde med en socialrådgiver eller møde op på jobcenteret.

Fra slutningen af december kunne alle danskere underskrive forslaget. Siden gik det stærkt. Allerede i starten af april havde 50.000 skrevet under. Forslaget er nu på vej til afstemning i Folketinget.

Mandag eftermiddag skal Pernille Møller Jensen holde møde med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Et af hendes vigtigste budskaber er at slå fast, at det ikke er en sygdom at være i sorg.

Pernille Møller Jensen vil også gerne snakke med ministeren om nogle af de nuværende begrænsninger, der kan opstå for sorgramte forældre.

- Hvis Lasse var blevet kørt ned på sin scooter ude i trafikken, havde hverken jeg eller min mand haft tabt arbejdsfortjeneste, så måtte vi blive sygemeldt begge to. Men fordi vi havde et sygt barn, kunne jeg få tabt arbejdsfortjeneste, siger hun.

LÆS OGSÅ: Charlotte mistede sin 13-årige dreng: Var med til at tage initiativ for alle ansatte på Riget 

Det er ikke første gang, hun skal tale sin sag foran en politiker.

Onsdag i sidste uge var Pernille Møller Jensen på Christiansborg sammen med Julie Hildebrandt-Hæsum Bender, der er formand for Landsforeningen Mistet Barn.

De skulle forklare Beskæftigelsesudvalget, hvorfor de finder det vigtigt med nye tiltag for forældre, der mister et barn.

Et tilbud - ikke en pligt

Pernille Møller Jensen understreger, at man reagerer forskelligt på sorg, og derfor er forældres behov også individuelle.  

Når man går ud fra sygehuset uden sit barn, så kan man bare gå hjem. Der er ikke rigtig vejledning og råd
Pernille Møller Jensen

Sorgorloven på seks måneder skal derfor heller ikke være en pligt, men et tilbud til dem, der ikke kan vende tilbage til jobbet kort tid efter, at deres barn er dødt. De skal have ro til at være i sorgen uden en sygemelding og et jobcenter, der puster dem i nakken, mener hun.

Om sorgorloven skal medføre fuld løn, sygedagpenge eller tabt arbejdsfortjeneste er ikke det væsentligste for hende. Den skal først og fremmest skabe tryghed.

- Jeg tænker som minimum dagpenge, for man skal jo ikke have yderligere bekymring, når man mister et barn. Man skal ikke også tænke på, om man så skal gå fra hus og hjem, siger hun og tilføjer:

- Det, der er vigtigt for mig, er, at der kommer fokus på, at vi er en gruppe, som bliver hårdt ramt rent psykisk og faktisk også fysisk. Og der er ikke rigtig nogen, der følger op på det. Når man går ud fra sygehuset uden sit barn, så kan man bare gå hjem. Der er ikke rigtig vejledning og råd.

LÆS OGSÅ: Sorg på jobbet: Guide hjælper ansatte på Riget med at håndtere kolleger i sorg

Det er endnu uvist, hvornår forslaget skal førstebehandles, men Pernille Møller Jensen har en forventning om, at der kommer en afklaring, før Folketinget går på sommerferie. 


Lasse Møller Jensen var glad for at køre på scooter. Privatfoto.