Pernillesorg__2_-medium_32__1_-top
Pernille Møller Jensens 15-årige søn Lasse var indlagt med leukæmi, før han døde af den sjældne sygdom HLH. Foto: Privat

Pernille mistede sin søn og blottede sin sorg for offentligheden: Nu giver arbejdet pote

21. dec 2020, 09:48
Et lovforslag, der skal sikre forældre, som har mistet et barn under 18 år, retten til udvidet sorgorlov, er nu vedtaget. Dermed får personer som Pernille Møller Jensen, der mistede sin 15-årige søn, fremover ret til at trække stikket i et halvt år.

Da Pernille Møller Jensen sidste år stillede et borgerforslag, var det med baggrund i en barsk virkelighed.

Hun havde året forinden mistet sin 15-årige søn Lasse, der led af leukæmi og døde af den sjældne sygdom HLH, og midt i sorgen måtte hun bakse med et beskæftigelsessystem, der ikke tog hensyn til den virkelighed, hun og hendes mand pludselig stod midt i med en ubærlig sorg.

Initiativet gav genlyd på Christiansborg, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde ja til at mødes med Pernille Møller Jensen og Julie Hildebrandt-Hæsum Bender, der også har mistet et barn.

Og nu er det, der i sin tid startede som et brændende ønske, blevet til lov. Torsdag har Folketingets partier vedtaget loven med ikrafttræden fra den 1. januar 2021.

En lettelse for Pernille Møller Jensen, der dog synes, at det er mærkeligt, at der skal en lov til, før det kan lade sig gøre for forældre at trække stikket fra jobbet, når de mister et barn. 

- Der mangler lidt medmenneskelighed i systemet. Man bliver mødt af en socialrådgiver, der siger, at nu skal vi følge en paragraf. Du skal tilbage på jobbet, for sådan er loven. Min mands socialrådgiver vidste ikke engang, hvorfor han var sygemeldt. Det er meget firkantet, siger hun. 

Hun glæder sig dog over, at det nu er lykkedes.

- Jeg er glad for at der er kommet en lov, som vi åbenbart har behov for. Det bliver rart for de familier, der desværre får behov for det. 

Ret til orlov i et halvt år

Den nye lov gælder for begge forældre - uanset om de er biologiske forældre eller adoptivforældre. Loven giver ret til barselsdagpenge under forældrenes fravær, hvis de opfylder de øvrige betingelser i barselsloven. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Tidligere var det kun muligt for forældre at få 14 ugers sorgorlov efter barnets død, hvis barnet var dødt ved fødslen, eller hvis barnet døde inden for den 32. uge efter fødslen. Men fremover får forældre altså ret til sorgorlov i op til et halvt år, hvis de mister et barn under 18 år.

Loven er stemt igennem af alle partier i Folketinget.

Ifølge beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) er der grund til at glæde sig over den nye lov.

- Jeg er virkelig glad for, at vi fra det nye år giver forældre, der befinder sig i en livskrise og den værst tænkelige situation - at miste et barn - bedre muligheder for at få bearbejdet sorgen. Jeg tror, at denne markante udvidelse af sorgorloven vil gøre en forskel, og jeg sætter pris på den store politiske opbakning, som der har været i hele forløbet, udtaler han i en pressemeddelelse.

Her benytter han også lejligheden til at takke Pernille Møller Jensen og de øvrige forældre, der har kæmpet for lovforslaget.

- Jeg vil også gerne sige tak til de berørte forældre, som har haft overskud til at dele deres historier. De har gjort et stort indtryk. Samtidig vil jeg gerne rose borgerne bag det forslag, som ligger til grund for lovforslaget, lyder det videre.

Pernille Møller Jensen er glad for, at hun tog kampen. Og på spørgsmålet om, hvorfor hun gjorde det, når det alligevel ikke kom hendes familie til gavn, er hun klar i mælet.

- Det er rigtig hårdt at stå i. Jeg havde et behov for at få min vrede ud, og det kunne jeg gøre her. Mange har sagt til mig, 'hvad med når man mister en mand eller en søster, bør man så ikke også have samme mulighed?' Og det er også rigtigt. Men her følte jeg, at jeg kan bidrage med noget, der kan komme andre til gavn. Jeg ville da ønske, der var nogen, der havde gjort det før mig. Eller at der fandtes en medmenneskelighed fra samfundets side, siger hun.