Per Stig fordømmer russisk beslutning

26. aug 2008
Den danske udenrigsminister, Per Stig Møller K, fordømmer Ruslands beslutning om at anerkende Sydossetien og Abkhasiens uafhængihed.

Ruslands beslutnng om at anerkende Sydosstiens og Abkhasiens uafhængighed bliver mødt med stærke ord af den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K).

- Jeg fordømmer klart den russiske beslutning om at anerkende de georgiske udbryderrepublikker, Abkhasien og Sydossetien, som uafhængige, siger udenrigsministeren i en pressemddelelse.

- Den russiske beslutning strider direkte imod princippet om Georgiens uafhængighed, suverænitet og territoriale integritet, som blandt andet er anerkendt af FN, herunder i Sikkerhedsrådsresolutioner, og bekræftet i Hensingfors-slutakten, lyder det fra ministeren.

De to russisk-venlige regioner Sydossetien og Abkhasien ønsker at løsrive sig fra Georigen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Derfor ses det som benzin på bålet i krisen mellem Georigen og Rusland, at den russiske præsident Dmitrij Medvedev tirsdag meddelte, at han har underskrevet et dekret om, at Rusland anerkender de to regioner som uafhængige.

Medvedevs beslutning betyder også en forværring af Ruslands relationer med Nato og EU.

Ruslands præsident underskriver erklæringen dagen efter, at den med overvældende flertal er blevet godkendt af det russiske parlement. I samme ombæring opfordrer præsidenten andre lande til at følge Ruslands eksempel

Per Stig Møller siger, at han bekræfter Danmarks 'ubetingede støtte' til Georgiens territoriale integritet og respekt for landets grænser.

Forholdet til Rusland skal drøftes, når EU's stats- og regerinschefer mødes mandag i Bruxelles.

faktaboks