Pensionschef: Det er nogen solide anklager

16. nov 2009, 05:55
Afsløringen af investeringer i børnearbejde og våben får nu Investeringschef Michael Nellemann fra pensionskassen PKA til at bebude granskning af firmaer.

Hvorfor investerer PKA i firmaet L-3, der producerer vigtige dele til klyngebomber?

"Det helt springende punkt er, at de laver detonatorer til klyngebomber. Og der har vi hidtil vurderet, at de ikke har en unik rolle. For så skulle vi også kigge på dem, der leverer møtrikker og skruer."

"De her tændsatser udgør kun 0,1 procent af deres aktivitet."

"Men den her opmærksomhed betyder, at vi kigger på der fra en ny vinkel og ser på, om vi har fortolket vores retningslinjer rigtigt."

I skriver i jeres etiske retningslinjer, at I ikke investerer i våben. Men når det er så stor en del af deres forretningsgrundlag at levere systemer til våben, hvordan kan det så gå til, at I alligevel investerer så mange penge i firmaet?

"Fordi vi vurderer, at de ikke er en enlig våbenproducent. Det vurderer vi fra sag til sag. Det er klart, at hvis den her virksomhed er unik og deres samlede omsætning er knyttet til forsvarsindustrien, og de ikke producerer til andre, så hælder det over mod, at vi sætter dem på negativlisten."

"De samler ikke våben. Det er ikke dem, der samler dem. Men der er en gråzone, medgiver jeg."

I skriver, at I vil modarbejde børnearbejde. Men det har været kendt i flere år, at firmaet Bridgestone bruger børnearbejde på deres plantage i Liberia. Hvorfor er det så, at I alligevel investerer i Bridgestone?

"Det er klart, at der kan jeg ikke sige andet end, at det er solide anklager. Og der er vi ret konsekvente på det her område, Hvis vi har den samme overbevisning som den amerikanske minister, at de bruger børnearbejde, er det første vi vil gøre er at bede om en redegørelse fra Bridgestone. Hvis virksomheden ikke ændrer adfærd, ryger den på negativlisten med det samme."

På den førende hjemmeside for virksomheder og menneskerettigheder popper der en hulens masse artikler op om Bridgestone. Det har taget mig fem minutter at finde rapporterne om børnearbejde fra FN og det amerikanske arbejdsministerium. Hvorfor kan jeres system ikke finde det?

"Jo, men du kendte også navnene i forvejen."

I har vel også kendt navnene på de firmaer, I investerer i?

"Jo."

Hvis I havde brugt fem minnutter på at finde ud af, om Bridgestone var fine i kanten eller ej, havde man fundet ud af det. Hvorfor opfanger jeres firma, der tjekker investeringerne, ikke de her anklager?

"Det du nævner her, det virker som om, det er nogen solide anklager. Og vi vil også spørge EIRIS (firmaet der tjekker investeringer, red.), hvorfor vi ikke har fanget den her virksomhed."

Hvordan har du det med at det kan ske?

"Hvis de her anklager står til troende, har jeg det ikke godt med det. Det er da klart. Vi vil også snakke med EIRIS om, hvordan det kan ske. Men indtil videre vil vi undersøge det selv."