Snyd hjernen til at spare opBåde investeringsomkostninger, inflation og nye solvensregler kan spise af danskernes pensionsopsparinger i 2020. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Derfor vokser din pension ikke

16. dec 2019, 09:06
Økonomerne forventer, at renten på obligationer forbliver rekordlav i de kommende år. Derfor bør du genoverveje, hvordan din pension skal investeres.

Der var engang, hvor man kunne gå med livrem og seler ved at investere i snusfornuftige obligationer, når man sparede op til pensionen.

Sådan er det ikke længere.

- Renten er på obligationer er rekordlav, og derfor er der tilsvarende høj risiko for, at pensionen ikke vokser, siger Dan Løkke, der er uvildig rådgiver og ansvarlig for pension i Arvad Finanshus.

I oktober offentliggjorde Rådet for Pensionsprognoser en analyse af, hvordan danskernes pensionsøkonomi kommer til at se ud fremover - og forventningen lyder, at danskerne får et mindre afkast fra 2020.

- Derfor bliver 2020 året, hvor man skal have kigget grundigt på sin risikoprofil, så man er sikker på, at pengene er investeret optimalt, siger Dan Løkke.

Det gælder især, hvis du har investeret hele molevitten i obligationer. Her forventer Rådet for Pensionsprognoser nemlig, at der vil være et negativt afkast over de næste ti år.

- Det er en udfordring, fordi mange danskere helst vil gå med livrem og seler. Men den sikre investering giver lige nu kun sikkerhed for tab, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA Pension.

Så enten skal du tage mere risiko og investere en større andel i aktier. Eller også skal du affinde dig med, at afkastet bliver mindre og i nogle tilfælde negativt.

- Vi kan ikke sige, hvad man skal vælge, for det vil afhænge af folks temperament, og om de får ødelagt deres nattesøvn ved tanken om aktier. Men man skal i hvert fald gøre sig overvejelsen, hvis man har lav risiko, siger Carsten Holdum.

Du skal især se på din risikoprofil, hvis du har mere end ti år tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jo flere år med tab, jo værre bliver det. Og når man er ung, kan man bedre klare, at aktierne svinger, for det vil typisk udjævne sig, siger Carsten Holdum.

Hertil kommer, at inflationen og investeringsomkostningerne også spiser af opsparingen.

- Hvis man fra 2020 får nul kroner i rente, og den årlige inflation er knap to procent, så har man altså tabt rigtig mange penge, før man når målstregen, siger Dan Løkke.

/ritzau fokus/