Pension er blevet mere sexet for din blikmand

12. jul 2013, 06:00
På bare et år er antallet af medlemmer, der tjekker deres pension hos PensionDanmark steget med 53 procent. Ifølge Blik Rør, der organiserer blikkenslagere, skyldes det, at medlemmerne nu kan tjekke pensionen på både mobil og pc.

Bliver du forgyldt som gammel, og hvem skal arve din pension, hvis du dør?

Det er spørgsmål, der har trukket PensionDanmarks medlemmer - heriblandt elektrikere og blikkenslagere - hen foran computeren eller mobiltelefonen. På kort tid er den digitale interesse for pension steget markant blandt selskabets medlemmer.

Fra første halvår af 2012 til første halvår af 2013 er antallet af medlemmer, der tjekker deres pension på nettet, steget med 53 procent.

"Vi oplever, at det er lidt af en skrøne, at danskerne ikke gider interessere sig for deres pensionsordning," siger Flemming Tovdal Schmidt, direktør i PensionDanmark.

Ifølge PensionDanmark foretager medlemmerne også langt flere justeringer af deres pension end for blot et år siden. For eksempel er der foreløbigt i 2013 foretaget over 50 procent flere justeringer af forsikringer end på samme tidspunkt i 2012.

Også for de ikke-it-begejstrede

Langt den største del af besøgende får PensionDanmark fra selskabets hjemmeside, men en seks måneder gammel app til mobilen har også trukket 10.000 besøg.

I fagforbundet Blik & Rør tror en af forbundssekretærerne, at app'en er en del af forklaringen på den stigende interesse.

"Vores faggruppe har aldrig været begejstret for it, men jeg tror, at adgangen via mobilen får vores medlemmer til at kigge på deres pension," siger Stig Søllested fra Blik & Rør.

Han tror også, at interessen vil mindske risikoen for, at medlemmer for sent finder ud af, at pensionen slet ikke er gået ind.

Interesse kan skyldes usikkerhed

Seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, peger på, at den stigende interesse for pension også kan være et udslag af de mange poltiske justeringer, der er sket på området.

I 2011 skabte VK-regeringen sammen med De Radikale og DF et flertal for en tilbagetrækningsreform, der indeholdt en fremrykning af folkepensionsalderen, en afkortning af efterlønnen og en seniorførtidspension for de nedslidte.

Usikkerheden, reformen skabte, kan have motiveret for eksempel elektrikere og blikkenslagere til at tage hånd om deres pensionsordninger.

Også seniorstrategen er positiv over for den stigende interesse, selvom der kan være langt mellem besøgene. Ifølge ham er der nemlig ingen garanti for, at et stort engagement i pensionen vil give et større afkast i sidste ende.

"Hvis du for eksempel handler aktier hver dag, så kan du jo vinde eller tabe på det. Du skal i hvert fald sørge for at være realistisk omkring, hvad du i virkeligheden kan overkomme," siger Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Få men vigtige tilpasninger

Seniorstrategen vurderer desuden, at den stigende interesse kan øge opmærksomheden om de få, men væsentlige tilpasninger af pensionen, lønmodtagere faktisk bør træffe i løbet af deres arbejdsliv.

"Hvis du læser brevene fra pensionsselskabet eller besøger hjemmesiden indimellem, så får du for eksempel øje på, at obligationer giver lavt afkast i øjeblikket, og at du derfor kan investere mere i aktier," siger Henrik Drusebjerg fra Nordea.

PensionDanmark

 

PensionDanmark administrerer overenskomst- og virksomhedsaftalte arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for tilsammen 12 fagforbund (heriblandt 3F, Dansk Metal og Blik & Rør) og 37 arbejdsgiverforeninger med i alt 630.000 medlemmer.

 

Medlemmerne er beskæftiget i 27.700 private og offentlige virksomheder.

 

PensionDanmark er ejet af arbejdsmarkedets organisationer - fagforbund og arbejdsgiverorganisationer. PensionDanmark er derfor et kundeejet pensionsselskab.

 

Kilde: PensionDanmark