Landets kommuner skal ikke have det afgørende ord i sager om seniorpension, mener gruppeformand i 3F, Ellen K. Lykkegård. Foto: Foto: 3F.

3F kritiserer kommuner: I har spillet fallit

29. maj 2019
Kommunerne skal ikke længere have det afgørende ord i sager om pension til nedslidte, mener fagforbundet 3F.

Landets kommuner har forlængst diskvalificeret sig selv i behandlingen af nedslidte borgeres pensionsager. 

Det mener Ellen K. Lykkegård, gruppeformand med ansvar for det socialpolitiske område i fagforbundet 3F.

Læs også: Kommuner står fast: Vi skal afgøre pension til nedslidte

-  Kommunerne har spillet fallit. Det ser vi efter flere groteske forløb, siger Ellen K. Lykkegård.   

Den markante udmelding kommer, efter at formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard, over for A4 Nu har vendt sig skarpt imod, at kommunerne måske ikke får det afgørend ord i sager om nedslidte borgeres mulighed for at gå på den nye seniorpension.

Da det politiske forlig faldt på plads, kort før valget blev udskrevet, var det nemlig et ubesvaret spørgsmål, om kommunerne eller en anden myndighed fremover skal afgøre, om en borgers arbejdsevne er så lav, at det giver adgang til seniorpension.

- Vi har den tætte kontakt til borgerne og den kompetence, der skal til. Desuden er det et sundt og fornuftigt princip, at den, der betaler regningen, også er den, der bestiller opgaverne, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Hidtidige erfaringer har ellers fået kritikere til at frygte, at landets kommuner vil begrænse adgangen til den nye pensionsordning af økonomiske grunde. Der er nemlig store forskelle på kommunernes tildeling af pension til nedslidte. 

Den nye, politiske aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale understreger, at vurderingen af hvem der kan få seniorpensionen, skal ske 'uafhængigt af økonomiske hensyn.' Det kan ske ved at flytte opgaven fra kommunerne, der i dag betaler en væsentlig del af regningen. Og netop dét er påkrævet, mener 3Fs Ellen K. Lykkegård:

- Vi oplever groteske forløb, hvor kommuens eget rehabiliteringsteam indstiller en borger til førtidspension, og så kommer lægekonsulenten eller pensionsnævnet i kommunen og siger, nej, der er udviklingsmuligheder for borgeren, så vi afslår. Det sker på trods af at fire, fem, seks specialister siger, at der ikke er mere at komme efter, siger Ellen K. Lykkegård.  

KL-formanden siger, at når kommunerne betaler udgifterne til pension, må de også have det afgørende ord. Hvad siger du til det?

- Ja, men de skal være inden for lovens rammer og intentioner. Man ville gerne begrænse, at så mange fik førtidspension, men man afskaffede den jo ikke. Når vi ser, at en mand med en restarbejdsevne på 40 minutter om ugen får afslag på førtidspension, så siger vi, at den model går ikke. Så må andre til, siger Ellen K. Lykkegård.

Hun tilføjer, at selv om kommunen ikke længere har det afgørende ord, vil sagsbehandlere på jobcentret fortsat vil være involveret i borgernes forløb. 

Læger på landets arbejdsmedicinske klinikker eller speciallæger kan i stedet overtage den egentlige visitering af borgere til den nye seniorpension, mener 3F. Dansk Folkeparti har været fremme med en tilsvarende anbefaling. 

Om kommunerne eller en anden myndighed skal stå for tildelingen af seniorpensionen skal analyseres nærmere og bliver således afgjort efter folketingsvalget.