20201117-094807-L-1920x1079we
Der er et stort antal beskæftigede inden for pelsdyrbranchen, der kommer fra udlandet. (Arkivfoto) Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Minkbranchen var allerede vingeskudt før masseaflivning: Rammer et begrænset antal danske job

18. nov 2020, 13:09
Den coronaramte minkbranche var i forvejen i stærk nedgang og overrendt af udenlandsk arbejdskraft. Nu skal de ramte danskere hjælpes over i andre brancher med højere værdiskabelse, lyder det fra 3F.

Det er utvivlsomt trist for de danskere, der rammes hårdt af coronavirussens afledte masseaflivning af danske mink. Men det er trods alt ikke et stort antal danskere, der står til arbejdsløshed.

Sådan lyder det nu fra 3F på baggrund af en ny analyse, hvor beskæftigelsen inden for branchen gås efter i sømmene.

LÆS OGSÅ: Skæbnedag for Mogens Jensen: Nu kommer mink-redegørelser

Her fremgår det blandt andet, at der har været et fald i beskæftigelsen i pelsdyrbranchen de seneste år svarende til en nedgang på en ud af tre medarbejdere på to år.

- Vi har set en aftagende beskæftigelse inden for branchen. Omsætningen har simpelthen været faldende, og den gennemsnitlige drift i branchen har også kørt med underskud. Så det tegner på en branche i stærk nedgang, må man sige, lyder det fra Jesper Grunnet-Lauridsen, der er arbejdsmarkedsøkonom hos 3F.

Ned ad bakke

Ifølge ham kan nedgangen skyldes flere ting. Nøgleordene er efterspørgsel og konkurrence.

- Vi ser, at priserne på det, minkfarmene producerer er faldet markant. Det er ikke mindst på grund af konkurrencen fra udlandet, hvor særligt Kina er en udfordring for de danske farmere og vigende efterspørgsel. Og det er klart, at når du ikke kan få så meget for pelsen, så vil det gå ned ad bakke, siger han.

Vi har fokus på de herboende lønmodtagere og nu ved vi, at det trods alt drejer sig om et nogenlunde begrænset antal danske job.
Jesper Grunnet-Lauridsen, arbejdsmarkedsøkonom hos 3F

Ser man på tallene, så var der omkring 1500 fuldtidsbeskæftigede i branchen i 2019 og i første halvdel af 2020. Tal, der bygger på statistik fra Danmarks Statistik. 

Det betyder dog ikke, at det er ligegyldigt, at en hel branche mister sit grundlag fra den ene dag til den anden, understreger Jesper Grunnet-Lauridsen. For der er en gruppe af mennesker, som står til at miste deres indtægtskilde.

Det er alvorligt. Spørgsmålet er derfor, hvem den gruppe af mennesker er, og hvor mange danskere det reelt drejer sig om.

- Det er klart, at når branche står til så småt at lukke ned, så er det interessant at se på, hvilken type medarbejdere, der arbejder i den branche. Det kan vi så belyse her, hvor vi ser, at det måske ikke er så mange danske hænder, som man kunne tro, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

Vandrende arbejdere

Han forklarer, at cirka halvdelen af lønmodtagerne inden for pelsdyrbranchen i Danmark består af udenlandske arbejdere - herunder et stort antal østeuropæere.

Dertil skal det bemærkes, at der er sæsonudsving - særlig i november og december, hvor pelsningen af minkene foregår. Her ses en ekstra stor fremgang i antallet af udenlandske arbejdere, hvilket særligt drejer sig om de såkaldt vandrende arbejdere, som kun er i Danmark for at arbejde.

LÆS OGSÅ: 200 ansatte er smittet på minkpelserier den seneste uge

Det ændrer dog ikke på, at omkring 900 fuldtidsbeskæftigede danskere står til at miste deres indtægtkilde. Ifølge arbejdsmarkedsøkonomen handler det nu om at holde hånden under dem og sikre, at de kommer godt om på den anden side og fortsat er en værdi for Danmark.

- Det er som sagt rigtig trist for de ansatte. Vi har fokus på de herboende lønmodtagere, og nu ved vi, at det trods alt drejer sig om et nogenlunde begrænset antal danske job. Nu gælder det om, at få hjulpet dem over i andre brancher eller ny produktion, der har en højere værdiskabelse, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Pelsdyravlerforening, men foreningen har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Her kommer arbejdskraften fra

Når pelsdyrbranchen er i ‘højsæson’ eller ‘pelssæson’, hvilket den er i månederne november og december, er det i høj grad den såkaldt vandrende arbejdskraft blandt vestlige udenlandske arbejdere, der er beskæftiget. Det er personer, der kortvarigt er i Danmark for at arbejde for efterfølgende at rejse hjem igen.

Det er hovedsageligt arbejdere fra lande som Litauen, Rumænien, Letland, Polen og Ukraine. 

Kilde: 3F, notat: ‘Fald i beskæftigelsen i pelsdyrsbranchen de seneste to år. Godt halvdelen af lønmodtagerbeskæftigelsen er udenlandsk arbejdskraft inden for branchen’