Foto: DR Sjælland

Paw fik nyt liv med 'skæv bolig': Uden den var jeg røget tilbage til alkoholen

13. sep 2019
Flere hjemløse får kommuner til at bygge flere 'skæve boliger' til udsatte borgere.

Der er bare små 40 kvadratmeter med en lille have til. Men for John Gotfredsen har hans lille lejlighed i Slagelse været et stort ønske og en vej væk fra en tilværelse på gaden. Det fortæller DR Sjælland.

LÆS OGSÅ: Bombe under pensionister og arbejdsløses økonomi: Vil hæve prisen på smøger

- Det er alt for lang tid siden, jeg har haft mit eget. Det har givet mig lidt fred og ro i sjælen.

John Gotfredsen har været hjemløs. Nu bor han i en af de 11 skæve boliger i Slagelse, som har til formål at huse dem, som ikke trives i en almindelig lejlighed.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I kommuner udenfor de store byer i Danmark kommer der flere og flere hjemløse. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Det får flere kommuner til at oprette de såkaldte 'skæve boliger' til særligt udsatte borgere. På landsplan er der knap 550 skæve boliger fordelt på 26 kommuner, viser tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som dog ikke kan garantere, at alle boligerne er i brug i øjeblikket.

De skæve boliger er særlige, små lejligheder, der har lav husleje, ligger i rolige omgivelser og har en social vicevært, som hjælper beboerne i dagligdagen.

- Hvis jeg skal på sygehuset, eller hvis jeg skal op til lægen, så har jeg hende med. Det giver tryghed, siger John Gotfredsen til DR Sjælland.

Tidligere har han blandt andet kæmpet med ludomani, men det er blevet meget bedre, efter han har fået en stabil lejlighed med støtte.

- Jeg kan nok bedre styre det nu. Jeg er ikke afhængig af noget som helst.

43-årige Paw Hansen har ligesom John Gotfredsen boet i en skæv bolig. Allerede efter fire måneder var han klar til at flytte videre.

- Det var kærligheden, tror jeg, siger Paw Hansen med et grin og forklarer, at han med hjælp fra den sociale vicevært i den skæve bolig blev mere stabil og blandt andet fik styr på selv at gøre rent.

- Jeg følte, jeg havde styr på min økonomi og nogenlunde styr på mit misbrug, forklarer Paw Hansen, der nu også har fået fast arbejde.

Den skæve bolig har gjort en stor forskel for ham og givet ham mere tro på livet:

- Ellers havde jeg ikke stået, hvor jeg står i dag (i egen bolig og med job, red.). Så var jeg røget tilbage til alkoholen. Så på den måde er jeg glad for, at jeg har fået den støtte.

Anne Mette Thomsen arbejder på forsorgshjemmet Toften i Slagelse og har i mange år været social vicevært i de skæve boliger.

Hun glæder sig over, at man nu vil bygge flere lejligheder som John Gotfredsens i Slagelse.

- Jeg har jo set, at de har kunnet mestre deres misbrug. De er blomstret op og får lyst til at gøre noget mere i deres liv.

Med det stigende antal hjemløse i kommuner uden for de store byer stiger presset på forsorgshjem.

Derfor vil både Slagelse og Guldborgsund kommuner nu bygge flere af de skæve boliger til udsatte borgere.

I Slagelse har man i forvejen 11, og byrådet har netop vedtaget, at der skal bygges seks-otte flere.

- Der er blevet mere pres på over de seneste år, så der er behov for at hjælpe nogle af vores borgere bedre, end vi gør i dag, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) til DR Sjælland.

Selvom det er glædeligt, er det langt fra nok. Det mener John Eriksen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte i Slagelse.

- Vi skal op på 30-40 boliger bare her i Slagelse, hvis vi skal løse den kæmpe udfordring med hjemløse, siger formand for John Eriksen.

Til det svarer borgmesteren, at det ikke kan gøres hurtigere, for man er nødt til at bygge dem lidt ad gangen sammen med andet byggeri.

- Vi skal ikke lave et institutionslignende sted, hvor der er 50 skæve boliger. Det dur ikke. De skæve boliger skal ligge sammen med alle mulige andre typer boliger, så de bliver en del af en helhed, en del af det almindelige boligliv, siger John Dyrby Paulsen.

Guldborgsund Kommune har 16 skæve boliger og vil bygge seks nye, mens der i Holbæk Kommune i vinter blev indviet fire skæve boliger og seks mere er på vej.

Lars Benjaminsen, seniorforsker på VIVE, siger, at det er vigtigt, at kommunerne har forskellige tilbud til hjemløse borgere:

- Man skal dog være opmærksom på, at de skæve boliger ikke kan træde i stedet for almindelige boliger med socialt støtte for langt størstedelen af hjemløsegruppen. Det er vigtigt at se dem som et supplement til de almindelige boligtilbud.

Fra 2009 til 2019 er antallet af hjemløse i landkommuner steget fra 622 til 976. Det svarer til en stigning på 57 procent. Udover landets største byer er tallet i de øvrige bykommuner, hvor den største by har over 20.000 indbyggere, steget med 40 procent fra 1.056 hjemløse i 2009 til 1.481 hjemløse i 2019.

6.431 personer i Danmark lever i dag i hjemløshed.