Patienterne bliver, men pengene forsvinder

20. maj 2010
Leila Lind Larsen er operationssygeplejerske på Herlev Hospital og vil ikke folde papkasser hele dagen, fordi der ikke længere er penge til rengøring.

Leila Lind Larsen er 44 år og har arbejdet som operationssygeplejerske på Herlev Hospital i syv år. Her er hendes syn på sagen om besparelser i det offentlige.

Der lagt op til milliardbesparelser overalt i det offentlige. Hvor kan I spare henne hos dig?

Det kan vi ikke. Jeg kan simpelthen ikke se hvordan. Og jeg har ikke taget fire års uddannelse for at folde papkasser hele dagen, fordi der ikke er penge til rengøring.

Elastikken kan ikke strækkes længere. Vi er så pressede, at én sygedag vil vælte hele læsset. På længere sigt vil de her besparelser blive rigtig, rigtig dyre - både menneskeligt og økonomisk.

Patienterne forsvinder ikke, bare fordi pengene gør.

Hvad vil besparelser det så betyde for dit arbejde?

Vi kan simpelthen ikke løbe hurtigere længere, så der vil være opgaver, vi må lade være at udføre - også selv om alle opgaver på et hospital er vigtige.

For eksempel vil det nok betyde, at vi ikke kan nå at rengøre de instrumenter, vi bruger til operationerne. Det betyder forsinkede operationer - eller med andre ord at vi ikke kan hjælpe så mange patienter som før. Det går så igen udover sygehuskassen, fordi vi får penge per behandling. Og så har vi den onde cirkel.

Hvad forskel gør det, at du dukker op her?

Jeg har ikke fantastisk store forventninger. Vi får ikke flyttet bjerge i dag, men det er et opråb til Danmark. Om at vi er ved at ødelægge muligheden for at klare de opgaver, vi som samfund har pligt til at udføre.

Og selv store bjerge kan flyttes, hvis vi tager én sten af gangen.

Stormøde

Tretusinde offentlige tillidsmænd samles i dag i Fredericia i Dronning Margrethe-hallerne til protest mod offentlige nedskæringer. Under overskriften: Hold sammen på Danmarkprotesterer de inden regeringen indleder forhandlingerne med Kommunernes Landsforening om, hvor mange af deres kollegaer, der skal fyres i forbindelse medbesparelserne.

Dagens mål: en slagplan, der kan afspore spareplanen, der hænger og truer over den offentlige sektor.

Avisen.dk følger mødet