- Hvis man får symptomer og bliver syg, så er det en alvorlig, potentielt livstruende situation, som kræver, man får antibiotika, siger Troels Lillebæk, der er afdelingschef i Afdeling for Tuberkolose og Mytkobakterier hos Statens Serum Institut til TV 2 Lorry. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Patienter smittet med sjælden og farlig bakterie på Riget

11. jul 2019
To patienter er smittet med en sjælden vandbakterie. Der er risiko for, at flere er smittet.

En sjælden bakterie, som vurderes at komme fra de varme-køle-maskiner, der bruges ved åben hjertekirurgi til at sikre den rette blodtemperatur, er fundet hos to hjertepatienter. De blev begge opereret på Rigshospitalet i henholdsvis 2016 og 2017. Det skriver TV 2 Lorry.

Selvom det er godt tre-fire år siden, at patienterne blev opereret, er det først for nyligt, at de har fået diagnosen. Det er der en grund til:

- Den vigtigste forklaring er, at der kan gå lang tid fra smitte med bakterien til udvikling af sygdom, forklarer Troels Lillebæk, der er afdelingschef i Afdeling for Tuberkolose og Mytkobakterier hos Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

- Symptomerne kan komme lige fra et halvt til fem år senere. Derudover er det en meget vanskelig diagnose at stille, fordi den kan ligne mange uspecifikke sygdomme, siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Bakterien hedder Mycobacterium chimaera, og er en vandbakterie. Efter fundet af bakterien har Rigshospitalet flyttet varme-køle-maskinerne uden for operationsstuen og forsøgt at kapsle dem ind, ligesom man har øget omfanget af desinfektion.

- Hvis man får symptomer og bliver syg, så er det en alvorlig, potentielt livstruende situation, som kræver, man får antibiotika, siger Troels Lillebæk,

Bakterien og smittekilden har været i søgelyset siden 2015. Siden mistanken for fire år siden er en lang række patienters journaler fulgt tæt.

Aktuelt har hospitalet identificeret ni patienter, der har fået sendt prøver til undersøgelse.