Pas på! Slipsedrengene er ude efter dit job

24. jul 2012
En ny undersøgelse fra DJØF, juristernes og økonomernes fagforening, viser, at 88 procent af foreningens arbejdsløse medlemmer er klar til at søge nedad for at få et job.

Panikken breder sig blandt landets arbejdsløse akademikere.

En ny undersøgelse fra juristernes og økonomernes fagforening, DJØF, viser, at ni ud af ti ledige er så desperate efter at få et job, at de enten i "høj" eller "nogen" grad vil gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer.

En arbejdsmarkedsforsker forudser, at det bliver alles kamp mod alle, og at det især vil være de ufaglærte, der får blå mærker af kampen.

Langt mellem kræsne ledige

614 arbejdsløse har deltaget i DJØFs undersøgelse. Desperationen lader til at være størst blandt de ældste ledige og dem, der har været ledige længst.

Næsten halvdelen af dem, der har været arbejdsløse i over halvandet år, er klar til at stå af karriereræset for at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

"Det er yderst sjældent, at jeg snakker med en ledig, der ikke søger andre job end drømmejobbet," siger Janni V. Jensen, der er konsulent i DJØFs rådgivningscenter.

Hun mener, at regeringen bør tage ansvar for at få knækket arbejdsløshedskurven i stedet for at lægge ansvaret over på de ledige.

[pagebreak]

Minister som kassedame

I februar sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til DR, at hun ville være klar til at sidde bag kassen i NETTO, hvis hun fik en fyreseddel.

Ministerens udmelding kom kort efter, at hun havde givet nyuddannede akademikere en skideballe i Jyllands-Postens spalter. De unge fik en verbal øretæve for at søge for snævert.

Helt sort

"Sludder og vrøvl," lyder reaktionen fra Henning Jørgensen, der er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Ifølge professoren tegner regeringen et for sort billede af tingenes tilstand.

Han henviser blandt andet til de seneste dages nyheder om, at arbejdsløsheden blandt metalarbejdere falder, mens lønnen stiger, fordi eksporten er ved at komme op i gear.

Se også: Dansk Metal overrasket over fremgang

"Danmark har råd til at investere i jobskabelse," siger Henning Jørgensen og tilføjer:

"Regeringen bør støtte små og mellemstore firmaer, så de får øjnene op for, at de kan vækste, hvis de lukker veluddannede arbejdsløse ind i varmen."

Udstødt af fællesskabet

Han understreger, at undersøgelsen fra DJØF er behæftet med en vis usikkerhed, fordi den har under 1.000 deltagere.

Professoren ser dog tallene som et tegn på, at det bliver ekstra svært at være arbejdsløs ufaglært, hvis regeringen lader stå til.

"At højtuddannede er ude efter ufaglærte job, forringer de ufaglærtes chancer. De vil ikke alene blive skubbet længere bagud i køen. De vil også blive udstødt af fællesskabet," siger Henning Jørgensen.