Pas på, jobbet kører dig ned

23. feb 2010
Hvis det er afgørende for dig at være dygtig på jobbet, er du et nemt offer for stress og for dårlige chefer.

Føler du dig som et dårligt menneske, når du savner succes på jobbet? Hvis du gør, er du et let offer for dårlige chefer og arbejdsopgaver, der er dømt til at mislykkes.

"Personer, der baserer en stor del af selvværdet på succes på arbejde, arbejder endnu mere, når vilkårene er svære. For det betyder meget for dem at lykkes. Dem, der bygger selvværdet på flere områder i livet, går i højere grad hjem og konstaterer, at mulighederne for at lykkes med opgaven var urimelige," siger seniorforsker Karen Albertsen.

Hun står bag en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøforskning. Den viser, at personer, der bygger selvværdet på succes på jobbet, oftere får stress end andre.

Guf for chefen

"Personer, som i høj grad bygger selvværdet på at være dygtige på jobbet, er i større risiko for stress end andre, der arbejder lige så mange timer, eller er udsat for de samme krav og belastninger, men henter følelsen af at være noget værd fra andre områder," siger seniorforsker Karen Albertsen, der står bag undersøgelsen.

Men medarbejderne, der hver dag prøver at bevise deres ret til at være på jorden, ved at være dygtige på jobbet, er i høj kurs på arbejdsmarkedet.

"De er en rigtig god arbejdskraft. Som chef skal du være dum for ikke at ansætte medarbejdere, der gerne vil præstere. Men udvælger du benhårdt på de egenskaber og er jobbet tilmed konkurrencebetonet, kan man forestille sig, det skaber en kultur på arbejdspladsen, hvor medarbejderne indbyrdes og i relationen til ledelsen forstærker den sårbarhed hos hinanden,” siger Karen Albertsen.

Betyder dit arbejde for meget for dig?

1. Tjek dig selv.

Kan du svare "passer præcist på mig", kan du være I større risiko for at få stress end andre:

"Somme tider prøver jeg at bevise mit værd gennem arbejdet".

"Mit selvværd er alt for afhængigt af mine præstationer i mit arbejde".

"Nogle gange føler jeg, at jeg må være lidt bedre end andre for at være god nok selv."

"Nogle gange føler jeg en indre tvang til at præstere noget værdifuldt igennem mit arbejde"

2. Undgå disse arbejdspladser

Undgå arbejdspladser hvor ledelsen er gået benhårdt efter at ansætte personer som dig selv. Samler man mange, der lægger det meste af selvværdet i succes på arbejde, kan de bekræfte hinanden og køre en stemning op.

Arbejdspladser med urealistiske deadlines og modsatrettede krav er en voldsom trussel mod de personer, der lægger stor vægt på succes på arbejdet.

Er din chef opmærksom på, om han overbelaster dig? Har ledelsen gjort det muligt at skabe en præstation inden for de vilkår, den har sat på arbejdspladsen.

Måske skal du ikke vælge de arbejdspladser, hvor der er mest fokus på faglig præstation. Du kan ikke undgå at synes, det er vigtigt at præstere, så du har ikke brug for, at der også er en, der svinger pisken.

Undgå jobsituationer med enormt pres på. Hvis du arbejder et sted, hvor du for eksempel bliver fyret, hvis du ikke præsterer højt hele tiden, er din indtægt og grundlaget for dit privatliv også I fare. Det giver et ekstra pres.

3. Pas på dig selv – pas dit privatliv

Læg ikke alle dine æg i en kurv – er der flere ting end arbejde, der gør, at du føler dig værdifuld, er du mindre sårbar.

Husk at gå hjem fra arbejde og brug energi på andet.

Hent også dit selvværd fra familie, børn, venner, foreningsarbejde, religion, sport, kæledyr, hobbyer eller andet, der betyder noget for dig.

Om undersøgelsen

396 vidensarbejdere som sælgere, socialrådgivere, pædagoger, lærere, akademikere og ingeniører er blevet fulgt og stresstestet gennem et år.

Resultaterne om selvværd og stress kan overføres på alle faggrupper. Det mener seniorforsker Karen Albertsen, der står bag undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøforskning.