Pas på! Hver tredje frisør har rod i kemien

30. jun 2011
Frisørernes sundhed i fare: Holder ikke reglerne for arbejde med farlig kemi. Det er konklusionen efter, at Arbejdstilsynet har været på besøg.

Landets frisører har god grund til at rive sig i håret. Nu dokumenterer nye tal fra Arbejdstilsynet, at der er omfattende problemer med arbejdsmiljøet hos frisørerne.

Arbejdstilsynet har siden 2005 screenet alle virksomheder med ansatte og når 2011 løber ud, har alle virksomheder med ansatte haft besøg.

Også frisørsalonerne. Indtil videre har godt 3500 frisører har haft besøg af Arbejdstilsynet. Og i den forbindelse har tilsynet afgivet 950 reaktioner, der drejer sig om ”kemisk påvirkning.”

I alt har altså næsten hver tredje salon problemer med arbejde med farlig kemi.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Omkring 950 reaktioner er et ret højt tal. Kemisk påvirkning handler primært om, at der er manglende eller mangelfuld ventilation, eller at der ikke blev brugt handsker,” siger kontorchef Sonja Ploug Jensen fra Arbejdstilsynet.

I frisørforbundet er formand Poul Mongaard rystet over screeningen.

"Det er udtryk for den cowboymentalitet, der er i faget, hvor mange tænker, at det går nok, selvom de ikke beskytter sig," siger han.

De store problemer undrer ikke Rikke Bæk. Som 23-årig kunne hun ikke bøje fingrene og holde på saksen, og måtte opgive at fuldføre sin uddannelse.

Hendes hænder blødte på grund af håndallergi efter arbejde med hårfarve og op til 18 daglige hårvaske uden handsker. Hun stoppede sidste år i oktober.

"Det går meget bedre nu. Jeg har stadig sår op af armene, men det er ikke længere store sår. De forsvinder vel aldrig helt," siger Rikke Bæk.

Hun kom i mesterlære hos en frisør, der mente, at handsker var for dyre. Hun er i dag så allergisk, at hun slår ud af blot at være i lokalet hos en frisør, fordi stofferne hænger i luften.

"At hver tredje frisør har problemer, passer meget godt med, hvad jeg også hørte på frisørskolen, hvor de andre sagde, at de ikke brugte handsker, når de kom hjem i salonen. Man ved ikke selv, hvor nødvendigt det er, før man selv bliver bliver ramt," siger Rikke Bæk.

Danmarks Frisørmesterforening, der organiserer salonerne, er ikke stolte over resultatet.

"Jeg synes 950 er mange, og når vi har et arbejdsmiljøproblem, som vi har med allergi og astma, så er det helt på sin plads, at Arbejdstilsynet sætter ind, så folk for pokker kan begynde at bruge udsugning og handsker," siger Connie Mikkelsen, der er formand for frisørmestrene.

Frisørernes formand, Poul Mongaard mener, at ansvaret for frisørfagets problemer ligger på både fagforeningen, arbejdsgiverne og frisørskolerne.

"Men i den sidste ende ligger ansvaret hos arbejdsgiveren. Det er vanvittigt af arbejdsgiverne at spille hasard med deres ansattes helbred. Det er en forbrydelse ikke at gribe ind, når man gang på gang ser mennesker blive ødelagt af eksem og allergi. De har ansvaret og må tage konflikten med sine ansatte, hvis ikke de vil bruge de værnemidler, der er," siger Poul Mongaard.

Arbejdstilsynet kører i øjeblikket en serie møder med alle parter på frisørområdet for at forbedre forholdene for frisørerne, der ofte tager skade af arbejdet med kemikalierne i hårfarven og de øvrige produkter.

”Jeg synes, der er god vilje hos både arbejdsgivere og fagforeningen og de øvrige, der arbejder med området, så jeg håber, vi kan nå gode resultater,” siger Sonja Ploug Jensen.