Pas på: Foråret er højsæson for stress

28. mar 2010
Færre arbejdsdage til samme arbejdsmængde og tårnhøje krav til samværet med børn og partner kan gøre foråret til en hård og stresset tid.

Påske, store bededag, Kristi himmelfart, pinse. Fridagene vælter ned over os de kommende to måneder og burde hjælpe os til at blive friske og veludhvilede efter en lang vinter.

Men sådan er det ikke for alle.

For har man en familie og et job, hvor papirbunkerne kan hobe sig op, så truer stressen.

"Familien er blevet 'det krævende projekt', og alle forældre mener, deres børn er noget helt særligt, der skal udvikles. Verden går under, hvis ikke de en dag kan stille op i X-Factor," siger Einar Baldursson, psykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

Samvær bliver et projekt

Baldursson deler os op i to grupper.

Den ene del er i stand til at slappe af og lade være med at lægge ret mange planer for fridagene. Derfor møder de friske og opladede på arbejde efter ferien og kan sagtens nå fem dages arbejde på fire dage, når helligdagene rammer os.

Den anden del af os propper ferierne med planer, sætter 110 procent opmærksomhed på børnene og gør samværet til et projekt, som de har tårnhøje forventninger til.

"Mange sætter mål for familielivet på samme måde som i arbejdslivet. Ferie skal være kvalitetstid, der udvikler børnene følelsesmæssigt og intellektuelt. Hvis du sætter de krav, har du ikke en chance for at møde frisk efter ferien og oven i nå det samme som du plejer på færre dage," fastslår Baldursson.

Undgår ferie

Det krævende familieprojekt kan endda være så omfattende, at det ligefrem kan afholde medarbejdere fra at tage ferie.

Jeanett Bonnichsen, psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, hører fra ledere, der ikke kan få medarbejdere til at bruge flekstiden eller tage opsparet ferie – i hvert fald ikke mere end en uge ad gangen.

"Mange føler sig mere synligt vigtige på jobbet end i familien. Derhjemme er det mere uklart, om der er brug for en, og målet ligger så langt ud i fremtiden. Måske må man vente helt til børnene er voksne med at se, at det betød noget, at man brugte sin tid sammen med dem," siger hun.

Arbejde er lettere at måle

Det er ikke bare nemmere at måle sine resultater på jobbet. Det er også mere afslappende.

"Jeg har hørt forældre sige: 'Det er synd at have barnet hjemme, for vi kan ikke udfordre og stimulere hende på samme måde, som de kan i vuggestuen'. Forældrene forstår ikke at køre et familieliv, der ikke kun er på børnenes præmisser, så de er fuldstændig udmattede bagefter," siger Jeanett Bonnichsen.

Hun tilføjer dog, at der er masser af familier, hvor de sociale relationer er i orden, og folk tager alt den fri, de har ret til – og har godt af det.

Lad være med at overbooke

Såvel Jeanett Bonnichsen og Einar Baldursson advarer mod at overbooke fridagene i det, Einer Baldursson kalder ferie-fastfood. Det er masser af skemalagte besøg på museer, legelande, aktiviteter og fastlagte familiebesøg i lange rækker.

"Man fræser ind til faster Oda, der er klar med kaffekopperne, men når knapt nok at få kaffen hældt op, inden man er ude af døren en time senere for at køre videre. Og faster Oda sidder tilbage med fyldt termokande og tænker 'Hvem var de mennesker? Gad vide om jeg er blevet dement',” siger Einar Baldursson

Han opfordrer til at planlægge én god ting og så sætte god tid af til at fordøje oplevelsen.

"Hvis du laver almindelige hjemlige gøremål, som du normalt har svært ved at nå og ikke overdriver alting, så møder du netop frisk og kan klare mere på arbejde. Dovenskab er en dyd i ferien. Planlæg én intensiv, målrettet oplevelse og sæt tid af så oplevelsen kan folde sig ud i hovedet og blive fordøjet," siger Einar Baldursson.