Pas på! Du hænger på chefens nytårsfusk

28. dec 2011
Hvis det er dit ansvar at bestille fyrværkeri hjem til butikken, risikerer både du og dit firma at få en bøde, hvis der er for mange raketter i butikken.

Hvis det er dig, der sommetider lukker og slukker butikken med nytårskrudt, så læs med her.

Du risikerer nemlig en bøde på flere tusinde kroner, hvis du er med til at bryde reglerne for salg og opbevaring af fyrværkeri.

39-årige Erik Jensen, der har været filialleder i en Aldi-butik på Vesterbro i København, er en af dem, der har fået ørerne i maskinen.

Fridag kostede 5.000

For to år siden fik han en bøde, fordi han som filialleder var ansvarlig for at bestille fyrværkeri hjem til butikken. Efter en fridag, hvor en afghansk kollega havde taget imod dagens palle med nytårskrudt, kom Erik Jensen i fedtefadet.

Kollegaen var ikke så god til dansk, så han vidste ikke, at der var mere fyrværkeri på pallen, end der måtte vare i butikken ifølge loven.

I den står der, at du højst må opbevare 50 kilo fyrværkeri i en butik - 12,5 kilo bag disken, 12,5 kilo mindst fem meter fra disken og op til 25 kilo på lageret, hvis der ikke er brandfarlige væsker eller materialer i nærheden.

Pallen vejede altså mere end den lovlige mængde, så da det kommunale beredskab - Københavns Brandvæsen - kom på kontrolbesøg, blev fyrværkeriet konfiskeret.

Et lille år efter landede en bøde på 5.000 kroner i Erik Jensens postkasse.

Filialledere hæfter personligt

Det er nemlig sådan, at både firmaet - i det her tilfælde Aldi - og den enkelte medarbejder hæfter for ulovligheden; ligesom lastbilchauffører hæfter personligt, hvis de bryder færdselsreglerne. Det var der bare ingen, der havde fortalt Erik Jensen.

"Jeg blev meget chokeret og nægtede at betale bøden. Aldi ville heller ikke betale den - chefen sagde at jeg selv måtte ordne mit lille mellemværende med politiet - men det fik HK Handel heldigvis lavet om på," fortæller Erik Jensen.

Hos HK Handel bekræfter den faglige chef Erik Jensens historie.

"Den er god nok. Hvis du tilfældigvis er chef den dag, det lokale brandvæsen kommer på kontrolbesøg, så risikerer du en bøde, hvis dine kolleger eller din chef har fusket eller sjusket med sikkerheden."[pagebreak]

"Så vidt jeg ved, hører det ikke til sjældenhederne, at chefen bestiller for meget krudt hjem," lyder det fra Kim Jensen.

Krudt i bagagerummet

Flere af HK Handels medlemmer fortæller uafhængigt af hinanden, at chefer opfordrer ansatte til at opbevare fyrværkeri i for eksempel deres egne biler for at forhindre, at firmaet bliver knaldet for ulovlig opbevaring. Det har dog ikke været muligt for Avisen.dk at dokumentere disse udsagn.

"Det er misforstået loyalitet, hvis man som medarbejder hjælper chefen med at bryde loven."

"Man skulle efterhånden tro, at der var sprunget nok villa-kvarterer i luften som advarsel, men der er åbenbart stadigvæk chefer derude, der ser stort på sikkerheden og presser de ansatte til at gemme krudtet i bagagerummet," fortæller en forarget Kim Jensen fra HK Handel.

Fagforeningen mener, at reglerne er retfærdige nok. Hvis en ansat har haft en chance for at sige nej til ulovlig opbevaring eller salg af fyrværkeri, skal vedkommende have en straf.

"Det er jo ikke for sjov, at politikerne har strammet lovgivningen. Det er for din egen, dine kollegers og kundernes sikkerhed," fastslår den faglige chef.

Pres fra begge sider

Erik Jensen arbejder ikke længere i Aldi, men han tror ikke, at sikkerheden i mange af de danske discount-butikker er blevet bedre, siden han fik en bøde.

"Problemet er, at distriktscheferne står på den ene side og presser filiallederne ved at sige, at ingen butikker på noget tidspunkt må have 'nul varer'. På den anden side står fragtmændene og presser de samme ledere ved at nægte at levere halve paller. Det er en hel eller ingenting," forklarer Erik Jensen.

Den 39-årige tidligere filialleder vil gerne råde andre til at få læst op på de mange regler for salg og opbevaring af fyrværkeri.

"Jeg håber, at andre butiksansatte læser den her artikel, så de ikke begår den samme fejl, som jeg gjorde," siger Erik Jensen.

faktaboks

Du kan læse flere gode råd her:

Til dig, der sælger fyrværkeri