Pas på! Døden lurer efter frokost

7. okt 2011
Dobbelt så mange fatale arbejdsulykker sker om eftermiddagen, viser ny undersøgelse. Det skyldes for højt tempo, træthed, manglende koncentration, alkohol og medicin.

36 personer har mistet livet i år, mens de udførte deres arbejde i Danmark.

Det er især i byggebranchen, at arbejdslivet leves farligt. Og faren stiger betydeligt, når madpakken er fortæret.

Sandsynligheden for alvorlige arbejdsulykker er dobbelt så høj om eftermiddagen.

Det viser en ny spansk undersøgelse fra University of Burgos.

I den spanske byggeindustri indtræffer 18 procent af det samlede antal arbejdsulykker mellem et og fem om eftermiddagen. Men i samme tidsrum indtræffer 30 procent af dødsulykkerne.

Eftersom det meste arbejde på en byggeplads foregår før frokost, er sandsynligheden for dødsfald efter frokost forholdsmæssigt langt højere.

"The lunch effect"

Fænomenet kaldes "The lunch effect" og blev første gang beskrevet af den danske forsker Pete Kines i 2002. Dengang kunne han konkludere, at de fleste faldulykker med dødelig udgang i både den danske og svenske byggebranche skete efter klokken 13.

"I byggebranchen starter arbejdet ofte tidligt på dagen og slutter tidligt. Alligevel sker der forholdsvis flere dødsulykker om eftermiddagen," siger Pete Kines, der i dag er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hverken Pete Kines eller kollegerne i Spanien har fundet nogen klare beviser for, hvorfor døden lurer om eftermiddagen.

"Vi har ikke undersøgt, hvorfor der er flere dødsfald om eftermiddagen, men hypotesen er, at det kan skyldes træthed og for højt tempo, når fyraften nærmer sig. Man bliver med andre ord lidt mindre opmærksom, man reagerer langsommere og sjusker lidt med sikkerheden for at blive færdig til tiden," siger Pete Kines.

Tempo slår ihjel

I Spanien har forskerne spurgt omtrent 700 bygningsarbejdere, hvorfor de tror, at risikoen for dødsfald stiger sidst på dagen.

Flest angiver tempoet som den dominerende årsag. Længere nede på listen kommer dumdristighed, træthed og for meget alkohol og medicin.

I Spanien håber forskerne, at myndighederne på baggrund af undersøgelsen vil iværksætte foranstaltninger, der kan gøre eftermiddagen mindre farlig.

Herhjemme har antallet af dødsulykker været svagt faldende i en årrække. Selv om det også kan skyldes en opbremsning i byggeriet efter finanskrisen, mener Pete Kines, at sikkerheden er blevet bedre på de danske byggepladser.

"Der er kommet større opmærksomhed på sikkerheden på danske byggepladser, og lederne er blevet bedre til at koordinere sikkerhed og planlægge opgaver og rutiner, så de blandt andet tager hensyn til øget træthed og tempo i løbet af dagen," siger han.

Det er farligt at starte nyt job efter ferien

Det er dog ikke bare efter frokost, at risikoen for alvorlige arbejdsulykker stiger.

Arbejdstilsynet har tidligere fastslået, at første dag på en ny arbejdsplads er den farligste. I 2010 blev 356 ulykker for eksempel anmeldt på den første dag i ansættelsen.

Og ifølge erhvervsorganisationen Dansk Byggeri er tiden lige efter sommerferien højsæson for arbejdsulykker. Det skyldes angiveligt, at byggearbejderne har glemt alt om rutiner og risikomønstre, mens de flød på en strand på Kreta eller holdt grillen ved lige i sommerhuset.

Den eksisterende viden peger altså mod, at en ansat i byggebranchen skal kigge sig ekstra godt for, når han har spist madpakken på den første dag på sit nye job efter sommerferien.

Arbejdsulykker

Ulykker på danske arbejdspladser med dødeligt udfald:

- 2005: 59

- 2006: 61

- 2007: 66

- 2008: 44

- 2009: 44

- 2010: 39

- 2011 indtil nu: 36

- I 2010 blev der registreret 166 amputationer, og 4.435 knoglebrud.

- Indtil videre registreret 110 amputationer og 3.162 knoglebrud i 2011.

Kilde: Arbejdstilsynet