Pas på! Chefer snyder med din ferie

20. jul 2012
Kontorfolkets fagforening, HK, oplever en stigning i antallet af sager, hvor chefer omgås ferieloven. For groft, mener fagforeningen, der nu vil have rettens ord for, at cheferne går over stregen.

Før du skriver under på din næste jobkontrakt, så sørg for at læse det med småt.

Ifølge fagforeningen HK forsøger flere og flere chefer nemlig at snyde sig fri af ferielovens paragraffer.

Det gør de ved at skrive ind i din kontrakt, at de kan sende dig hjem på ferie i Casa del Baghave med kortere varsel end de tre måneder, der står i ferieloven.

"Under den økonomiske krise har vi fået markant flere sager, hvor chefer snyder ansatte ved at skrive et ultrakort varsel ind i deres kontrakter," siger Jeanette Hahnemann, der er juridisk souschef i HK.

Fagforeningen mener, at de forkortede varsler er "et klart brud på ferieloven". "Sludder," siger Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Se også: Chefen snød Susanne for 20.000 i feriepenge

En dags varsel

HK har set kontrakter med helt ned til en dags varsel, selvom der står i ferieloven, at chefer "så tidligt som muligt og senest tre måneder inden" sommerferien skal varsle dig om, i hvilket tidsrum du skal afvikle din ferie.

"Det er for groft, fordi den ansatte ikke får en jordisk chance for at holde ferie sammen med for eksempel mand og børn, hvis hun først bliver varslet få dage før ferien," siger Jeanette Hahnemann.

Juristen fra HK frygter, at tendensen vil brede sig til flere arbejdspladser.

"Hele det rekreative formål med ferien - altså det der med at ligge i hængekøjen og stresse af eller at hoppe i det oppustelige badebassin med børnene - går fløjten, hvis chefen kan sende dig hjem på ferie fra den ene dag til den anden," siger hun.

[pagebreak]

Kan ikke tørre ansvaret af

Selvom den ansatte med sin underskrift har sagt ja til et kortere varsel end i ferieloven, kan chefen - efter HKs mening - ikke tørre ansvaret af på den ansatte.

"Man kan ikke forlange, at den ansatte skal kunne overskue konsekvenserne af sådan en kontrakt, når hun sidder og sukker efter et job. Meningen med ferieloven er, at den ansatte finder ud af det i samråd med sin chef," siger hun og tilføjer:

"Jeg gad nok se den chef, der ville tillade den omvendte situation. Jeg tror, at listen over chefer, der tolererer, at ansatte går på ferie med en dags varsel, er kort."

Et spørgsmål om kroner og ører

HK mener, at det i høj grad er et spørgsmål om penge, når firmaer omgås ferieloven.

Hvis en chef fyrer en ansat, der har for eksempel tre måneders opsigelse, beordrer chefen bare den ansatte på ferie, før hun har sidste arbejdsdag, hvis varslet er kort.

På den måde slipper chefen for at betale de ekstra feriepenge, hun har krav på, hvis hun har et langt varsel og derfor ikke kan beordres på ferie.

"Det er billigere for chefen, men det bliver dyrt for den ansatte, der får en fyreseddel og et stort rundt nul i stedet for feriepenge," siger HKs Jeanette Hahnemann, der råder alle til at få skrevet ferielovens ordlyd ind i kontrakten.

Arbejdsgiverne er lodret uenige

Ifølge HK er der ingen retspraksis på området. Derfor vil fagforeningen nu føre to af sagerne helt til Højesteret.

En nyhed, der undrer DA. Foreningen mener nemlig ikke, at chefer gør noget forkert, når de giver ansatte korte ferievarsler.

"Det er rart for den ansatte at blive varslet i god tid, men vi tolker loven sådan, at det er tilladt at aftale et kortere varsel end de tre måneder, hvis bare begge parter er indforståede," siger Flemming Dreesen, der er DAs ekspert i jobkontrakter.

Hvem, der får det sidste ord, vil tiden vise. Det tager typisk fem til syv år at få en sag igennem alle instanser i det danske retssystem.