Pas på bedstefar får stress af dine børn

20. okt 2012
Krav om pasning af børnebørn kan stresse bedsteforældre og skabe konflikt i familien. Sørg for at afstemme forventninger i tide, siger ekspert.

Bedsteforældre er per definition så vilde med deres børnebørn, at de til hver en tid kaster golfkøller, ferieplaner og egen karriere fra sig for at pleje arvingernes skoldkopper.

Ifølge børne- psykolog Margrethe Brun Hansen er det en udbredt opfattelse blandt unge forældre, at deres egne forældre gerne ofrer sig, så de kan pleje karrieren frem for deres børn.

"Mange fremsætter det nærmest som et krav, at bedsteforældrene skal træde til, så de kan passe deres job, når ungerne er syge eller har ferie," siger hun.

Forældre prioriterer job før børn

En aktuelt undersøgelse foretaget for Avisen.dk viser, at næsten halvdelen af de danske børnefamilier er større eller mindre grad er afhængige af familie og venner til at hente og passe børn.

Og næsten hver fjerde børnefamilie bruger en eller flere gange ugentligt bedsteforældre som redningsplanke, så de selv kan passe jobbet.

"Forældre i dag er lidt for gode til at kalde på mor og far, når der opstår praktiske udfordringer i deres eget liv, " siger Margrethe Brun Hansen.

Men mange bedsteforældre har meget andet at gøre, og kan faktisk opleve kravet om pasning og hentning af børnebørn som en stressfaktor, forklarer den erfarne børnepsykolog.

"Det er jo godt, hvis alle trives med det, men der altså mange eksempler på, at det skaber konflikter i familien," siger hun.

Klar tale kan forhindre konflikt

Margrethe Brun Hansen anbefaler, at nybagte børneforældre foretager en forventningsafstemning med deres egne forældre.

"Det kan redde enormt meget frustration og stress i opløbet, hvis man tidligst muligt efter en fødsel får afklaret, hvor meget og hvornår bedsteforældrene forventer at kunne træde til," lyder hendes råd.