Nye Borgerliges Pernille Vermund boycotter valget på søndag, mens kristendemokraten Isabella Ahrendt stadig er tvivler. Foto: Frank Cilius/Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Vælger sofaen på valgdagen: Partileder vil ikke stemme

22. maj 2019
Nye Borgerlige er ikke på stemmesedlen ved Europa-Parlamentsvalget. Partiformand Pernille Vermund mener, ingen af de øvrige vil slås for Danmark, så hun boycotter valget på søndag.

Når mange danskere på søndag går til Europa-Parlamentsvalg på den lokale skole, er der mindst én partileder, der ikke stiller sig op i vælger-køen. Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, har valgt at blive hjemme:

- Jeg har efter lange overvejelser besluttet, at jeg ikke kan stemme på nogen af dem, der stiller op, uden at føle, at jeg skader alt det, som jeg står for. Jeg har ingen tillid til, at de partier, der stiller op, vil slås for Danmark, siger Pernelle Vermund til A4 Nu.

Man skulle umiddelbart tro, at du politisk ligger tættest på Dansk Folkeparti?

- Det skulle man tro, men de har den verserende svindel-sag, som ikke er afgjort. Det betyder for mig, at de ryger med i puljen af partier, der siger ét, men gør noget andet. Og så er Dansk Folkeparti gået med i den nye EU-gruppe med blandt andre Marine Le Pen, som er fornuftig, når hun taler om indvandring fra de muslimske lande, men som er erklæret socialist.

Nye Borgerlige nåede ikke at samle det nødvendige antal underskrifter til selv at stille op, så partiet vil udelukkende være på stemmesedlen ved folketingsvalget grundlovsdag.

Kristendemokrat vil stemme grønt

Kristendemokraterne stiller heller ikke op til Europa-Parlamentsvalget. Partiformand Isabella Arendt ønsker ikke at anbefale et bestemt parti, men derimod opfordrer hun til at have klimaet i baghovedet, når man sætter krydset.

Jeg har Enhedslisten, Alternativet og Radikale inde i mine overvejelser, men jeg har ikke taget endelig stilling.
Isabella Ahrendt, formand for Kristendemokraterne.

- Man skal stemme grønt. Så kan man selv bestemme, om man vil stemme Enhedslisten og EU-skeptisk eller Radikalt og EU-positivt. Det vigtige er, at man stemmer klimaet op.

Hvad stemmer du selv?

- Jeg har ikke besluttet mig endnu. Jeg har Enhedslisten, Alternativet og Radikale inde i mine overvejelser, men jeg har ikke taget endelig stilling. Hos Kristendemokraterne ser vi forskelligt på EU, men personligt er jeg skeptisk, siger partiformand Isabella Ahrendt (KD).

Jeg har ingen tillid til, at de partier, der stiller op, vil slås for Danmark.
Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

Klaus Riskær Pedersen, hvis parti heller ikke stiller op til Europa-Parlamentsvalget, opfordrer til at stemme på Det Konservative Folkeparti.

Stram Kurs anbefaler ikke nogen specifik kandidat ved valget til Europa-Parlamentet.

- Vi anbefaler dog, at alle bruger deres mulighed for at stemme på den kandidat, de ønsker og derved få indflydelse på valget.
Stram Kurs ønsker, at Danmark skal forlade EU, som vi anser for en dybt udemokratisk institution, skriver partiets pressekontor til A4 Nu.