Tæt på verden: Paradis ja, men ikke for kristne

26. okt 2011
Maldivernes meget strenge muslimske regler har ført til deportation af en kristen.

En indisk mand har været fængslet i 15 dage og er nu deporteret fra Maldiverne, fordi man i hans hus fandt en Bibel og en rosenkrans.

Sagen handler om Maldiverne forbyder udbredelsen af ikke-muslimsk tro.

Den deporterede havde i henhold til Compass Direct News, der beskæftiger sig med forfulgte kristne, downloadet kristne videoer med sange til en skolecomputer og et billede af jomfru Maria.

Kokkattu havde undervist i to år på skolen. Institutionens leder udtaler, at de aldrig har haft problemer med læreren.

Det er ikke første gang, kristne er blevet forfulgt på Maldiverne, hvis 300.000 indbyggere alle er sunni muslimer.

Stor øgruppe

Tusinder af turister, der hjemsøger de over 1.000 øer i Stillehavet, kender samfundet som paradis på jord. Imidlertid er få klar over øsamfundets meget strenge regler om religion. For eksempel kan en kristen ikke blive statsborger.

I sidste måned offentliggjorde ministeriet for islamiske forhold regler, der isolerer ikke-muslimer til deres private hjem. De kan godt være kristne, men de skal holde det for sig selv.

Samtidig er de forbudt at besøge hjemmesider, aviser eller blogs, der siger islam imod. Lokale medier mener, at regeringen simpelt hen ”slår ned” på anderledes tænkende folk.

Loven

Loven, der skærper hidtidig praksis, forhindrer også oversættelse af islam-kritisk litteratur og akademikere må ikke drage statens religion i tvivl. Straffen for at være aktiv kristen eller andet ikke-muslimsk er fra to til fem års fængsel, forvisning eller husarrest.

Islam har været den eneste accepterede religion i Maldiverne i årevis. Den nuværende præsident Hasheed anses for reformvenlig, men han har ikke været i stand til at ændre noget som helst. Oppositionen, ledet af Maumoon Abdul Gayoom, den tidligere præsident gennem 30 år, kontrollerer et flertal i parlamentet.

Ikke-muslimer og gæster på øerne føler den religiøse intolerance tydeligt, idet befolkningen kan være intolerant og aggressiv imod en gruppe besøgende.

Lovgivningen har været længe på vej, fordi præsidenten har undladt at skrive under. Den blev første gang præsenteret for ham i maj 2010, forklarer reseachorganisationen SAAG.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.