Panik før reform: Hov, der er jo ingen penge

28. aug 2013, 12:55
Regeringens afsætter en milliard til reform af erhvervsuddannelser, og sparer de samme penge igen. Erhvervsskoler og elever raser over finanslovsudspil.

Regeringen afsætter 983 millioner kroner til den forestående reform af erhvervsuddannelserne, og barberer så taksametertilskuddet til de samme uddannelser med 980 millioner kroner.

Det kommer der ikke meget kvalitetsløft ud af, lyder det fra både erhvervsskoler og deres elever efter regeringens finanslovsudspil.

"Det her udspil giver ingen mening. Regeringen kan ikke lave en reform, der virker, hvis de ikke tilfører penge, så enkelt er det," siger Ib Haarh, der er formand for organisationen Danske Erhvervsskoler.

Tyder på nulsumsspil

I regeringens udspil til finanslov afsættes næsten en milliard kroner til den reform, som skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse - og færre til at droppe ud.

Men samtidig lægges der op til besparelser på det såkaldte taxametertilskud, som betyder, at tilskuddet til elever på teknisk skole barberes med 2.900 kroner og 2.500 kroner for de tekniske gymnasier (HTX).

Ifølge beregninger fra Danske Erhvervsskoler løber besparelsen over fire år op i 980 millioner kroner - og ender altså faretruende tæt på den pulje, som regeringen har afsat til reform.

"De tager jo bare penge og flytter dem rundt i systemet. Det er et kæmpe problem, når systemet ikke fungerer med de penge, der er nu. Det går jo ud over os elever, og hænger slet ikke sammen med det, de siger, de vil gøre," siger Morten Ryom, der er formand for Erhvervsskolernes Elev-organisation.

S: Vi skal gøre det smartere

Ifølge socialdemokraternes erhvervsskoleordfører Ane Halsboe-Jørgensen handler reformen ikke kun om flere penge, men også om at gøre tingene smartere.

"Noget af løsningen kan være flere penge, men noget andet er, om man kan bruge pengene bedre. Der er nogen oplagte ting, hvor det skurrer i øjnene, hvordan vi bruger pengene i dag," siger hun.

Blandt andet peger hun på de 2,3 grundforløb, som en erhvervsskolelev i gennemsnit gennemgår, fordi de ikke kan finde praktikplads eller ombestemmer sig undervejs.

"Vi skal tværtimod et sted hen, hvor de unge bliver mere afklarede fra starten, og hvor de ikke bliver tvunget til at falde fra, fordi de ikke kan få en praktikplads," siger hun.

Elever: Vent nu lidt, politikere

Hverken erhvervsskolerne eller eleverne vil afvise de såkaldte 'dynamiske effekter' - altså at der kan spares penge på at forbedre systemet. Men uden ekstra penge er reformens ambitioner skudt langt over målet, lyder kritikken.

"Der er blevet suget penge ud af systemet gennem 12 år. Så lad nu være med at tage pengene på forhånd, før I kan se, at vi gør det smartere," siger elevernes formand Morten Ryom.

Der har endnu ikke været muligt at træffe undervisningsminister Christine Antorini (S) for en kommentar på kritikken.