Pakistans regering vakler parti trækker sig

25. aug 2008
Den tidligere premierminister Nawas Sharif har trukket sit parti ud af Pakistans regering. Uenighed om præsidentposten har skabt vrede mellem de to store regeringspartier i det urolige land.

Landet står uden præsident, og Taleban står stærkere end nogensinde. Samtidig vakler den nyligt valgte regering nu også i Pakistan.

Lederen af det næststørste regeringsparti, den tidligere premierminister Nawaz Sharif, meddelte mandag, at han trækker sit parti ud af regeringen. Dermed har regeringen ikke længere flertal i parlamentet.

Sharifs parti har i længere tid skændtes med landets andet store parti, PPP. Partierne er uenige om, hvem der skal efterfølge Pervez Musharraf, som landets præsident, efter han i forrige uge trådte tilbage. Partierne skændes også om genindsættelsen af en række dommere, som Musharraf fyrede i sin præsidentperiode.

På en pressekonference i Islamabad sagde Nawaz Sharif, at PPP har brudt løfter - specielt i sagen om de fyrede dommere, som Sharif vil have genindsat.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi kan ikke finde et eneste glimt af håb, sagde Sharif, som samtidig lovede, at hans parti vil opstille en modkandidat til PPP's præsidentkandidat.

Pakistan er en af Vestens vigtigste allierede i kampen mod terror. Taleban-bevægelsen og al-Qaeda har begge deres baser i landets urolige region på grænsen til Afghanistan. Mange frygter, at mere ustabilitet i regeringen kan styrke militserne. 

faktaboks

Pakistans præsident, Pervez Musharraf, trådte tilbage 18. august, efter regeringen truede med at stille ham for en rigsret.

Regeringen er selv dybt splittet, da de to store partier, PPP og PML-N, er uenige på en lang række punkter.

Landets parlament skal vælge en ny præsident 6. september, og PPP har opstillet Asif Ali Zaradri, som PML-N ikke bakker op om.

Pakistan er verdens næststørste muslimske nation. Både Taleban og al-Qaeda menes i dag at have hovedkvarter i landets lovløse grænseregion.