Pædagogerne slås alene for mere løn

2. dec 2010, 16:25
Pædagogerne forsøger i 11. time at få gang i ligelønssagen i årets overenskomstforhandlinger

Om allersenest ti år skal det være slut med, at kvindelige, kommunalt ansatte pædagoger tjener en tredjedel mindre end mandlige, kommunalt ansatte bygningskonstruktører. Selvom deres uddannelser er lige lange.

Det sagde formanden for pædagogerne, Henning Pedersen på BUPLs kongres, der begyndte i dag.

Kampen for ligeløn, der fik tusinder af strejkende på gaden i 2008, er ellers faldet lige ud mellem fingrene på fagbevægelsen til årets overenskomstforhandlinger i kommunerne. De kunne ikke blive enige, og der er praktisk talt ikke stillet fælles krav på det område.

"Jeg synes, det er meget ærgerligt, det gik sådan. Det havde unægteligt stillet os noget anderledes, hvis der havde været fælles opbakning om det," siger Henning Pedersen.

Slås alene

Nu forsøger pædagogerne i 11. time at give kunstigt åndedræt til ligelønskampen. Især fordi Lønkommissionen viste, at pædagogerne får for lidt i løn i forhold til andre, der tager en uddannelse på 3½ år. For eksempel får de 28 procent mindre end bygningskonstruktørerne – der typisk er mænd.

Men pædagogerne kommer til at slås alene.

"De andre organisationer har vist masser af forståelse for vores problem, men ville altså ikke stille det som et fælles krav. Det er ærgerligt. Og først og fremmest skal vi have overbevist Kommunernes Landsforening om, at der altså er et problem," siger Henning Pedersen.

Alene den opgave kan blive svær, for Kommunernes Landsforening (KL) læser Lønkommissionens arbejde sådan, at det ikke er mandefag, der får højere løn. Det er mændene, der søger hen, hvor lønnen er højere.

Ikke engang de øvrige fagforbund har kunnet blive enige om, der overhovedet er et problem med ligeløn.

”Der er ikke bred opbakning til, at der er et ligelønsproblem. Men vi kan godt være enige om at pædagogerne er sakket bagud lønmæssigt, og der vil ikke være millimeterretfædighed, hvis pædagogerne selv kan forhandle sig frem til noget,” siger Anders Bondo. Han er formand for Danmarks Lærerforening og formand for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), der forhandler de samlede krav.