Statsministeren mener, at flere børn skal tvangsfjernes. I ny bog lægger forskere vægt på pædagogernes rolle. Foto: Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ny forskning sætter fokus på svær rolle: Pædagoger skal opdage mistrivsel

9. jan, 18:48
Det kræver meget at melde ud, at et barn skal tvangsfjernes, men det kan ikke være andre end pædagogernes opgave, mener en række forskere fra Aarhus Universitet.

Hvem skal lægge mærke til, om et barn bliver slået eller bliver mishandlet af sine forældre?

Det skal pædagogerne, mener en række forsker fra Aarhus Universitet, der i denne måned udkommer med en ny bog om pædagogernes rolle i indberetningen af børns mistrivsel "Opsporing og underretning i dagtilbud". Det skriver Aarhus universitet i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Ny analyse - Jobfest er funderet på stigning i deltidsjob

Spørgsmålet, om hvem der skal stå for at opdage mistrivsel hos børn, er blevet ekstra relevant, efter at statsministeren, Mette Frederiksen, i sin nytårstale varslede, at regeringen ønskede flere børn tvangsfjernet og tidligere.

Pædagoger har arbejde har pligt til at lave indberetninger, hvis de har mistanke om, at et barnbliver mishandlet. Men de samme pædagoger skal også kunne samarbejde med forældrene efter en indberetning, hvis barnet skal få det bedre.

En mulighed

Dette er blot et af de dilemmaer, som blandt andet lektor ved Dansk Pædagogisk Universitet, under Aarhus universitet Kirsten Elisa Petersen beskriver i den nye bog. Hun ser pædagogernes rolle som vigtig, men også kompliceret i forhold til indberetninger om mistrivsel af børn.

- Det forhold, at næsten alle børn er i institution i Danmark, giver nogle muligheder for tidligt at få opsporet og hjulpet børn, som mistrives, men det lægger også et meget tungt ansvar på pædagogernes skuldre, for hvornår er et barn i trivsel eller i mistrivsel, og hvornår skal en pædagog foretage en underretning? siger Kirsten Elisa Petersen.

LÆS OGSÅ: Dobbelt så mange flygtninge kommer i job

I bogen er der et stærkt fokus på samarbejdet mellem pædagoger og forældre, men der understreges også, at det er pædagogernes faglighed, der er det centrale, hvis man skal kunne opdage mistrivsel hos børn.

- Forudsætningen for at kunne opspore børn i mistrivsel og foretage begrundede sociale underretninger er en stærk professionel dømmekraft blandt pædagogerne. Det kræver, at man har en stærk faglig forståelse af, hvordan et barn i trivsel ser ud, for at man professionelt kan vurdere, om et barn er i mistrivsel, siger Kirsten Elisa Petersen.

Bogen udkommer d. 16. januar.