Pædagog og mor: 'Barnets første sygedag' er et forældet koncept

3. dec 2019

“Jeg hader november!”

Sådan sagde min kollega til mig i forrige uge, fordi hendes yngste endnu engang var blevet syg med høj feber.

LÆS OGSÅ: Forældre dumper finanslov: Excel-ark trøster ikke børnene

Jeg har det på samme måde, sådan har jeg haft det siden jeg blev mor for første gang i 2013. November har altid kickstartet en frygtelig periode med endeløse sygedage på grund af influenza og andet skidt.

Et scenarie mange forældre kender

Jeg tror, at de fleste forældre kan genkendende dette scenarie. Det er aften, der er en halv time til sengetid. Du har et par gange i løbet af dagen lagt hånden på dit barns pande og læberne mod hendes kind, fordi du syntes, hun virkede varm. Nu tager du termometeret op ad skuffen, du ved det allerede. Men alligevel beder du en stille bøn, måske er det ikke noget. Men du ved det godt, at din mistanke lige om lidt vil blive bekræftet af termometerets skingre bip.

Hvad nu? Du ser på din partner. En forhandling går igang, hvem tog den sidste sygedag? Hvis arbejdsplads er mest fleksibel? Hvis chef siger ikke nej, når du ringer og melder barn syg?

Mange går rundt med en forestilling om, at forældre har ret til at blive hjemme ved deres syge barn, men det har vi faktisk ikke. Reglerne lyder således; du har ret til at holde fri med dit syge barn, hvis det er FORENELIGT med forholdene på tjenestestedet. Og det er vel at mærke kun, hvis dette er fremgår af din kontrakt eller overenskomst.

LÆS OGSÅ: Rystet over manglende hjælp til ældre: Det rammer hårdt

Jeg er uddannet pædagog og arbejder under BUPLs overenskomst. Jeg har derfor mulighed for at afholde barnets 1. og 2. sygedag, men igen kun hvis det er foreneligt med arbejdspladsen.

Men hvad er problemet så? Jeg har jo mulighed for at være hjemme ved mine syge børn i 2 dage og det med fuld løn.

Influenza varer mere end 1-2 dage

Problemet er, at det sjældent er nok. Oftest er børn syge i 3-4 dage og så er man, som forældre i dagens Danmark på spanden, fordi vores forældre stadig arbejder og skal gøre det længe endnu. Et andet problem er at arbejdsgiveren må sige nej, og det gør de, fordi der ikke er råd til at betale for en vikar.

Resultatet af det er, at forældrene er tvunget til at sende halvsløje børn afsted i daginstitution eller skole.

Systemet duer ikke, det matcher på ingen måde et arbejdsmarked, hvor vi skal arbejde mere og længere for at få hjulene i Danmark til at dreje rundt samtidig med, at vi skal føde flere børn.

LÆS OGSÅ: Falck-ansatte bortvist efter julefrokost

Det skal ikke være forældrenes overenskomst eller manglen på samme, der skal være afgørende for hvor mange sygedage vores børn har lov til at have.

Børnene skal have ret til at en af deres primære omsorgsgivere kan blive hjemme ved dem til de er helt raske.

Lad os inspirere af Sverige 

Vores politikere kan fx se mod Sverige for at få inspiration. I Sverige har forældre til børn under 12år RET til at passe på deres syge barn. Forældrene har, uanset hvor de arbejder eller er jobsøgende, ret til at passe på deres syge barn i op til 7 dage uden lægeerklæring.

Når svenske forældre melder barn syg eller 'vård av barn' modtager de en ydelse fra Försäkringskassan, som ansatte og arbejdsgiver betaler til. Ydelsen kaldes “tillfällig föräldrapenning”, det svarer til ca 80% deres sygedagpengeberettigede indkomst og det op til 120dage om året.

Desuden er dagene knyttet til barnet, så dagene kan overdrages til fx papmor eller medfar.

Rigtig mange forældre er nødsaget til at aflevere halvsyge børn eller at melde sig selv syge, fordi de ikke har andre muligheder. Jeg ser det som et tydeligt tegn på, at systemet er forældet.

Det skal være en ret sikret ved lov, at vi kan passe på vores børn til de er helt raske.