TV2
- Jeg er ked af det, frustreret, gal og vred og usikker, siger Mona Olsen, pædagogmedhjælper og tillidsrepræsentant i en af de institutioner, som blev filmet med skjult kamera i en tv-dokumentar. Foto: Foto: TV2

Efter afslørende tv-dokumentar: Nu står pædagogmedhjælper frem

4. jun 2019, 18:57
For første gang fortæller pædagogmedhjælper Maria Olsen, hvordan det har været at arbejde i en af de daginstitutioner, som TV 2 optog med skjult kamera. Hun er vred, ked af det og føler sig overvåget.

TV 2 Dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’ satte i sidste uge gang i en voldsom debat om forholdene for vuggestue- og børnehavebørn ved at vise skjulte optagelser fra to københavnske daginstitutioner.

Politikere, eksperter og forældre stod i kø for at tage afstand fra de fem udvalgte situationer, som dokumentaren viste. Flere af episoderne blev karakteriseret som offentligt omsorgssvigt.

Midt i orkanens øje befinder en gruppe pædagoger og pædagogmedhjælpere sig. De har indtil nu været stille, men nu bryder Maria Olsen, der er tillidsrepræsentanten i en af de filmede institutioner tavsheden.

- Jeg har alle mulige følelser. Jeg er ked af det, frustreret, gal og vred og usikker. Altså nu er vi jo blevet stemplet som nogle, der ikke kan vores arbejde og ikke gør vores arbejde godt. Så bliver jeg usikker på, om forældrene tror på mig, og gør jeg nu det her godt nok, siger 40-årige pædagogmedhjælper Maria Olsen til A4 Nu.

I to år har hun været ansat på en af de integrerede daginstitutioner, hvor TV 2 gennemførte skjulte optagelser fra december 2018 til januar 2019 ved hjælp af en såkaldt muldvarp. Det var den pædagoguddannede Chili Djurhuus, der i dag er journaliststuderende, som med kameraer i forskellige tasker filmede hverdagen.

Personalet får psykologhjælp

Tillidsrepræsentanten har ikke været på en af de stuer, der er blevet optaget, men ligesom de fleste af kollegaerne er hun stærkt påvirket af oplevelsen. Mandag aften i denne uge blev der afholdt et møde, hvor personalet fik mulighed for at tale med en psykolog.

- Det var en debriefing, hvor der blev spurgt ind til, hvilke følelser der rører sig i os, og det var rart at have et rum, hvor man kunne komme af med det. Det var der behov for, siger Maria Olsen.

Selvom hun har oplevet, at forældrene har bakket personalet op, har det været følelsesmæssigt belastende at se sine kollegaer og arbejdsplads blive haglet ned på sociale medier og i bedste sendetid, forklarer hun.

- Man bliver også usikker på, om der stadig er nogle, der overvåger os. Lige nu er det jo blæst meget op i medierne, så der bliver man mindet om det hele tiden, men når der er gået lidt tid, håber jeg, at følelsen af at blive overvåget forsvinder igen.

Vred på undercover pædagog

En del af Maria Olsens vrede er rettet mod Chili Djurhuus, der har omkring 15 års erfaring som pædagog bag sig.

- Hun har misbrugt vores tillid i den grad. Jeg er vred på hende, for hun er kommet ind for at skulle hjælpe os. Vi stod og manglede en pædagog på den stue, og hun siger ja til at blive ansat og hjælpe med at løfte den opgave, og så har hun en helt anden dagsorden, siger hun.

TV 2 understreger i dokumentaren, at den 'plantede' journalist var nøje instrueret i at skulle passe sit arbejde som pædagog. Men det billede genkender tillidsrepræsentanten ikke. Allerede mens optagelserne stod på, var der flere ting ved undercoverpædagogen, som personalet studsede over.

- Der var en masse spørgsmål. Blandt andet gik hun altid rundt med en taske på. Hun tog ikke ansvaret på sig i forhold til børnene, siger Maria Olsen, der beskriver det som en bombe, da det kom frem, at den tidligere kollega havde foretaget hemmelige videooptagelser.

Men kan du forstå, hvorfor hun har synes, det var nødvendigt at dokumentere de episoder, man ser på optagelserne med børn, der bliver snakket grimt til eller ikke får den trøst eller opmærksomhed, de har behov for?

- Nej, jeg synes ikke, at det er okay at filme med skjult kamera.

I en mail til A4 NU påpeger Chili Djurhuus, at det naturligvis ikke er muligt at være helt åben om sine hensigter, når man filmer med skjult kamera. 

"Det har været svært for mig, og jeg forstår godt, at det har været hårdt for institutionerne at få at vide," skriver hun i mailen. 

Hun understreger, at hun har gjort alt, hvad hun kunne, for at give børnene den bedst mulige omsorg i de 11 dage, hun var ansat på institutionen.

"Om jeg har løftet den pædagogiske opgave inden for den korte tid, har jeg svært ved at svare på, men jeg har gjort det så godt, jeg kunne, inden for de rammer, der var. Præcis som jeg har gjort det i mine 15 år som pædagog uden at få klager for mit arbejde," skriver hun. 

"En virkelig dårlig ledelse"

Københavns Kommune har i kølvandet på dokumentaren kritiseret TV 2 for de journalistiske metoder, der er anvendt. Men tv-stationen har forsvaret kritikken med, at optagelserne har en klar samfundsmæssig relevans. Forbeholdt det synspunkt peger Maria Olsen på, at journalisterne bag dokumentaren kunne have fået indblik i institutionens forhold alene ved at søge om aktindsigt i kommunens tilsynsrapporter.

Hun henviser til de rapporter, som Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltningen fører med kommunens vuggestuer og børnehaver. Sidste år fik 22 ud af 427 daginstitutioner en rød smiley, der vidner om, at forholdene er så kritiske, at der er brug for markante forandringer.

Maria Olsens arbejdsplads fik både i 2017 og 2018 røde anmærkninger. I april fik institutionen en ny pædagogisk leder, og den beslutning blev truffet længe inden, forvaltningen fik kendskab til TV2-dokumentaren, fastslår Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

De dårlige forhold i institutionen hang i høj grad sammen med den tidligere ledelse, mener Maria Olsen. 

Hvor meget fyldte de her tilsynsrapporter, inden optagelserne kom frem?

- Vi har haft en rigtig dårlig ledelse. En virkelig dårlig ledelse. Vores tidligere ledelse var meget lang tid om at gøre noget ved det. Men vi er jo slet ikke der i dag, hvor vi var tilbage i december og januar, hvor det er blevet optaget. Der er sket rigtig meget, siger hun og fremhæver, at den nye leder har haft en positiv indflydelse, siger hun.

Hos TV 2 forstår redaktør Lasse Bjerre godt, at pædagogerne er berørt af situationen.

”Vi forstår udmærket, at pædagogerne er berørt af situationen. Men vi har gjort det for at dokumentere en række kritiske forhold, der af eksperter bliver betegnet som offentligt omsorgssvigt, og som Københavns Kommune selv kalder fuldstændigt uacceptable. Det har også ført til, at kommunen nu vil ændre praksis og en større debat om at få forbedret forholdene i daginstitutionerne,” skriver Lasse Bjerre i en mail til A4 Nu.

Samtidig slå han fast, at Chili Djurhuus udførte sit arbejde som pædagog, selvom hun samtidig filmede:

”Chili Djurhuus har udført sit pædagogiske arbejde så godt som overhovedet muligt med fokus på børnene. I de situationer, hvor hun oplevede, at børn ikke fik den omsorg, de skulle have, talte hun med ledelsen. Når hun ikke indgik i længere relationer med sine kollegaer, har det at gøre med, at hun kun var i institutionen i kort tid,” skriver han således.

Forandringer var sat i søen

Maria Olsen ønsker ikke at kommentere, hvilket ansvar de enkelte pædagoger har haft for de episoder, der er filmet, men hun understreger, at institutionen skal arbejde med arbejdsfællesskabet.

- Vi skal arbejde på at være professionelt uenige. Man skal skride ind, hvis der er en situation, som går udover børnene. Det er under ingen omstændigheder okay, at man taler grimt til børnene, så hvis man er helt presset, må man bede om hjælp fra en kollega, siger hun.

I vuggestuen er der blandt andet ansat to støttepædagoger, der skal højne det faglige niveau, og i børnehaven er der kommet to kompetencepædagoger. Der er også startet et samarbejde med en sprogansvarlig. Pædagogerne arbejder i dag ud fra en faglig handleplan, hvor der særligt fokuseres på at få et fælles faglig fundament, 'småbørnsløft' og et styrket arbejdsfællesskab.

- Vi er godt i gang med at lave en forandring. Og det var vi i gang med, inden alt det her kom i fjernsynet, fastslår Maria Olsen.

Sådan gjorde TV 2

Tirsdag d. 28. maj, sendte TV 2 dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden”, der viste skjulte optagelser fra to københavnske daginstitutioner. Klippene viser fem situationer med børn, der ikke får den omsorg, støtte og kontakt, som de har behov for.

TV 2 arbejdede i over et år på et dokumentar-projektet for at afdække, hvordan vi får passet vores børn. Tv-stationen bad om lov til at filme i en række institutioner i København. Men lederne og myndighederne afviste at åbne døren for TV 2. Efterfølgende søgte TV 2 om aktindsigt i en række tilsynsrapporter, som ikke var kendte i offentligheden. 

Ifølge TV 2 afviste Københavns Kommune fortsat, at der måtte filmes i daginstitutionerne. På den baggrund besluttede TV 2 at filme med skjult kamera. De skjulte optagelser foregik i en periode over tre til fem uger i slutningen af 2018 og starten af 2019 af en person, som er uddannet pædagog og har omkring 15 års erfaring fra arbejde i institutioner. TV 2 har valgt at sløre de medvirkende børn og voksne og fortæller ingen navne på medarbejdere eller de filmede institutioner.  

Københavns Kommune er uenig i, at journalisterne bag dokumentaren har fået afslag på at filme med åbent kamera i københavnske daginstitutioner. Ifølge en pressemeddelelse henvendte journalisterne sig først til den øverste ansvarlige leder for daginstitutionerne med ønsket om at filme med åbent kamera, da de skjulte optagelser allerede var gennemført.  

Kilde: tv2.dk og kk.dk