Påsken er højsæson for vold

2. apr 2010
Danskerne går amok i skænderier og vold i påsken. Det vurderer både politi og krisecenter.

Påsken er højsæson for vold, druk og dramatiske familieopgør.

Mange danskere har nemlig svært ved at styre deres brandert efter alt for mange snapse-sjusser.

Og så er der øretæver i luften – både til påskefrokosten med familien derhjemme og ude i nattelivet.

Den tendens kan Frederikssund Krisecenter skrive under på. Her søger kvinderne hen, når påskevolden eskalerer i hjemmet.

"Påsken er blevet en drukfest," siger socialrådgiver Karin Bille, der har drevet krisecenteret siden 2000.

"Det, der skulle have været en hyggelig påskefrokost sammen med familien, ender i voldsomme skænderier, og så er der desværre ikke langt til håndgemæng. Kvinderne bliver udsat for vold, og så søger de i sikkerhed på landets krisecentre," fortæller hun.

Alvorlige forbrydelser

Hos dansk politi er alarmklokkerne også tændt i påsken. Og det gælder ikke kun den øgede kontrol med fartglade og spirituspåvirkede danskere, som der er tradition for i helligdagene.

De kommende dage tager Avisen.dk med Københavns Vestegns Politi på arbejde. Vi er med på hundepatruljens bagsæde fra fredag til søndag nat.

For påsken er også højsæson for mere alvorlige forbrydelser. Og der bliver travlt hos landets hundepatruljer.

"Når det er højtider, og specielt her i påsken, hvor der oveni går forår i den, så stiger indtagelsen af alkohol, og det bevirker flere opgaver til hundepatruljen," vurderer politikommissær John Jensen, der er leder af Nationalt Politihundecenter.

"De primære opgaver for hundepatruljen, er dem, hvor hundens næse og evner kan gøre en forskel. Det er f.eks. eftersøgninger af gerningsmænd og beviser i forbindelse med alvorlige forbrydelser," siger John Jensen.

Derudover vil en del af påskens andre opgaver vil dreje sig om husspektakler og gadeuorden, forventer han.

Snapse-salg eksploderer

At danskerne får en hel del alkohol indenbords i løbet af påskedagene, bliver bekræftet af supermarkedskæderne.

"Der er intet andet tidspunkt på året, hvor der bliver solgt så meget snaps. Det er også højsæson for øl, men det er helt klart snapsen, der skiller sig ud. Danskerne holder ikke påskefrokost uden en flaske snaps på bordet," siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen i Coop, der driver Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma.

Og det er netop den stærke snaps, der er synderen, når det gælder danskernes påskeamok. Det vurderer forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Danskerne får skyllet lige lige lovlig mange snaps ned i løbet af påskefrokosten, og det er en stærk form for alkohol, som er svær at styre. Derfor bliver en del mere fulde, end de lige havde tænkt sig, og for en gruppe af dem forstærker alkoholen følelser som vrede. Det er medvirkende til, at man ved en højtid som påske oplever øget vold i hjemmene og på gaden," siger hun.

Avisen på patrulje

Avisen.dk tager med Københavns Vestegns Politi på arbejde i påsken. Vi er med på hundepatruljens bagsæde fra fredag til søndag nat.

Påsken er højsæson for gadeuorden, voldtægter og grov vold.

Følg med i et arbejdsliv med sirenelarm, sporarbejde og eftersøgning af gerningsmænd. Men som sikkert også byder på kaffepauser og hundekiks.

Læs reportagerne på Avisen.dk lørdag, søndag og mandag.

Københavns Vestegns Politi dækker kommunerne Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk.